Prieskum: Ľudia by elektromobily chceli, museli by však zlacnieť o tísíce

Prieskum na vzorke viac ako 7500 spotrebiteľov z oboch strán Atlantiku ukázal, že počet ľudí, ktorí zvažujú nákup elektromobilu výrazne rastie. Oslovení sú však ochotní zaň priplatiť maximálne 500 eur.

20.04.2021 18:00
debata (12)
Viac než dve tretiny oslovených sú ochotní dať... Foto: Volkswagen
VW ID.4 1st Edition - 2021 Viac než dve tretiny oslovených sú ochotní dať za elektromobil v porovnaní s autom so spaľovacím motorom maximálne o 500 eur viac.

Európania aj Američania sa čoraz častejšie pohrávajú s myšlienkou kúpiť si elektrické vozidlo. Naďalej ich však odrádzajú vysoké ceny. Ukázal to prieskum spoločnosti OC&C Strategy Consultants, ktorý podčiarkuje potrebu vládnych dotácií na zvýšenie predaja elektromobilov a dosiahnutie environmentálnych cieľov.

Prieskum sa uskutočnil v mesiacoch december 2020 a január 2021 a zúčastnilo sa na ňom viac ako 7500 spotrebiteľov z oboch strán Atlantiku. Odhalil, že počet ľudí, ktorí zvažujú nákup plne elektrického vozidla, výrazne vzrástol.

Viac ako polovica opýtaných v Británii, Francúzsku a Taliansku a takmer polovica v Nemecku a USA uviedla, že pri nasledujúcej výmene auta budú zvažovať kúpu vozidla na batériu. To predstavuje výrazný nárast oproti minulému roku, najmä v Británii, kde sa ochota kúpiť elektromobil zvýšila o 81 percent a a USA, kde stúpla o 61 percent.

Spotrebitelia sú však stále opatrní, keď majú prejsť od úvah k činom. Dôvodom sú predovšetkým vyššie ceny automobilov na batériu, zatiaľ čo obavy z nedostatočnej nabíjacej infraštruktúry sa znížili. Vysoké náklady na kúpu elektromobilu tak predstavujú najväčšiu prekážku pre spotrebiteľov.

Škoda Enyaq iV - 2021 Čítajte viac Škoda Enyaq iV: Elektrické SUV dorazilo na Slovensko. Cenou zahanbí aj Kodiaq

Spomedzi spotrebiteľov, ktorí zvažujú kúpu elektromobilu, až 69 % uviedlo, že sú ochotní zaplatiť nanajvýš o 500 dolárov (417,15 eura) viac za elektromobil ako za auto so spaľovacím motorom. To je veľmi nepravdepodobný scenár bez vládnych dotácií.

tie už teraz dosahujú v niektorých európskych krajinách sumy 7– až 9-tisíc eur. Pridávajú sa už aj Spojené štáty, ktorá plánujú v najbližších rokoch poskytnúť 100 miliárd dolárov na podporu predaja elektrických vozidiel a 15 miliárd na vybudovanie 500 000 nových nabíjacích staníc.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #kúpa elektromobilu
Články podľa značiek