Náhly odchod šéfdizajnéra Dacie má rozuzlenie. Kam mieri?

Alejandro Mesonero-Romanos pôsobil pre Daciu len šesť mesiacov a stihol sa podieľať iba na vývoji veľkého SUV Bigster. Najnovšie bude pracovať pre taliansku kultovú značku Alfa Romeo. Jeho rukopis sa však zrejme prejaví až na modeloch, ktoré prídu na trh v roku 2024.

21.04.2021 12:00
alejandro-mesonero-romanos Foto:
Alejandro Mesonero-Romanos nevydržal v Dacii ani jeden rok.
debata

Iba pred pár dňami sme písali o tom, že nový šéfdizajnér Dacie Alejandro Mesonero-Romanos značku nečakane iba po šiestich mesiacoch opúšťa. Nečakané to bolo aj prešéfa koncernu, ktorý ho pre Daciu získal Lucu Di Mea, ktorý sa vyjadril, že tento krok jeho osobného priateľa „ho sklamal“.

Oboch spájala dlhoročná spolupráca, keď sa Luca di Meo stal šéfom koncernu Renailt, putoval tam za ním aj Alejandro Mesonero-Romanos. Do Renaultu prešiel zo SEAT-u, kde od roku 2011 zažíval asi svoje profesionálne najúspešnejšie obdobie. Bolo to, po rokoch 1994 až 2001, už jeho druhé pôsobenie v tejto španielskej značke.

Alejandro Mesonero-Romanos bude ďalej pôsobiť...
Alejandro Mesonero-Romanos Alejandro Mesonero-Romanos bude ďalej pôsobiť ako hlavný dizajnér Alfy Romeo.

Počas neho sa spolupodieľal na uvedení úspešných SUV Ateca, Arona a Tarraco, navrhol posledné dve generácie Leonu a tiež piatu generáciu Ibizy. Zároveň spolupracoval na uvedení Formentoru a tiež aj konceptu elektrického Tavascanu, ktorý by sa v roku 2024 mal dostať do výroby. Oba tieto modely patria do portfólia Cupry, sesterskej automobilky SEAT-u. Aj vďaka nemu sa SEAT po dlhých rokoch opäť dokázal prepracovať do čiernych čísiel.

Keďže do Renaultu prešiel s ďalším „hviezdnym“ dizajnérom Gillesom Vidalom z konkurenčného Peugeotu, museli sa o kompetencie podeliť. A Mesonero-Romanosovi zrejme nevyhovovalo, že Vidal sa stal šéfdizajnérom Renaultu a jeho zostala len rovnaká pozícia v low-costovej Dacii. Aj preto si veľmi rýchlo a nečakane zbalil kufre a koncern Renault opustil.

Euro NCAP - Dacia Sandero Stepway 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Trapas, Dacia Sandero zlyhala v crashteste. Má len dve hviezdičky!

Teraz je už známe aj to, kam mieri. Už onedlho by sa mal stať hlavným dizajnérom talianskej značky Alfa Romeo. Tam nahradí Daniela Calonaciho, ktorý bude ďalej pracovať ako dizajnér značky Jeep pre Európu.

Bude pred ním stáť rovnaká úloha – vzkriesiť túto kedysi kultovú značku, dnes sa však potýkajúcu s existenčnými problémami. Koncern Stellantis však nad ňou palicu nezlomil, pripravuje jej obrodenie, mala by totiž vzniknúť séria nových modelov, popri Alfe Romeo spoločne vyvíjaných pre dizajnové značky Lancia a DS.

Jeho rukopis sa však zrejme výraznejšie prejaví až na príchode modelov, ktoré budú smerovať na trh v rokoch 2023, respektíve 2024. Prichádza totiž v období, keď má Alfa pripravené už dva úplne hotové modely, ktoré sa chystajú na trh. Prvým je kompaktné SUV Tonale, ktorého predstavenie bolo napokon posunuté na začiatok budúceho roku, druhým malé SUV Brennero, ktoré príde začiatkom roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Alfa Romeo #Alejandro Mesonero-Romanos
Články podľa značiek