Hasiči ukázali následky požiaru superáut. Je z toho do plaču

Svet prišiel tesne pred Vianocami o 70 vzácnych áut. Až teraz sa ale naplno ukázal rozsah tejto apokalypsy.

23.04.2021 18:00
debata (4)
Intenzita požiaru nedala autám šancu na... Foto: Knutsford Fire Station
Požiar zbierky áut - Veľká Británia Intenzita požiaru nedala autám šancu na záchranu. Jedine Ferrari La Ferrari si ako-tak zachovalo svoju „tvár“. No ani jemu niet pomoci.

O požiari, ktorý zničil 14. decembra dve stodoly vo vidieckom sídle neďaleko Knutsfordu, sme vás informovali tesne pred Vianocami. Ukrývali skutočný poklad. Britský majiteľ tu mal súkromnú zbierku veteránov a superšportov. Už z prvých snímok bolo jasné, že ide o automobilovú tragédiu. Svet totiž prišiel o 70 vozidiel, ktoré už nie je možné zachrániť. A niektoré z nich je ťažké aj identifikovať. Následky ničivého požiaru boli totiž vskutku devastujúce. Hoci požiarnici dorazili na miesto pomerne rýchlo, oheň sa im nepodarilo zastaviť včas. Používali pritom šesť špeciálnych požiarnych vozidiel aj termokameru na identifikáciu ohnísk. Celá operácia trvala viac ako dvanásť hodín.

Pohľad na toto Ferrari 599 GTO a Jaguar E-Type... Foto: Knutsford Fire Station
Požiar zbierky áut - Veľká Británia Pohľad na toto Ferrari 599 GTO a Jaguar E-Type priam bolí.
Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires Čítajte viac Neuveriteľné: V opustenom dílerstve sa zastavil čas. Je plné 30 ročných Álf a Fiatov!

Jediným šťastím v tomto nešťastí je, že pri požiari nikto nezomrel ani nebol zranený. Experti sa domnievajú, že oheň založil podpaľač, pretože je len málo pravdepodobné, že by obe hospodárske budovy začali horieť súčasne, a to s takou intenzitou. Prípad sa stále vyšetruje, no je jasné, že škody pôjdu do desiatok miliónov libier. Solventný zberateľ mal totiž naozaj vkus a potrpel si na to najlepšie z automobilovej histórie i súčasnosti. Potvrdzujú to snímky z miesta tragédie, ktoré teraz zverejnili hasiči z Knutsford Fire Station. A tiež zoznam niektorých zničených vozidiel. Rozpoznáte na nich len červené Ferrari La Ferrari, ktoré síce tiež nie je možné zreštaurovať, ale ako jediné nezhorelo úplne do tla.

Vo dvoch halách zhorelo celkom sedemdesiat... Foto: Knutsford Fire Station
Požiar zbierky áut - Veľká Británia Vo dvoch halách zhorelo celkom sedemdesiat vozidiel. Množstvo Ferrari, Aston Martinov, Mc Larenov, Porsche, ale aj Jaguarov. Je to skutočná apokalypsa.
1937 Bugatti Type 57S Atalante Čítajte viac Ide o milióny: Toto je 10 najdrahších aukcií veteránov v roku 2020

Len samotné Ferrari malo hodnotu troch miliónov libier. A potom tu boli také skvosty ako Aston Martin Zagato, Ferrari 599 GTO alebo GTC4 Lusso, McLaren 650 S, Porsche Carrera GT, 911 Endurance Cup, ale aj Jaguar E-Type či Rolls-Royce Phantom a desiatky iných vzácnych aj menej vzácnych áut, ktoré mohli časom na cene len rásť. Majiteľ sa vraj zo straty zrútil. Nejde len o peniaze. Ak by aj bola zbierka poistená, žiadna náhrada škody už nevráti svetu tieto úžasné automobilové klenoty, z väčšiny ktorých boli vyrobené len limitované série. Dúfajme, že tento prípad bude nakoniec vyšetrený a vinník potrestaný.

Zoznam niektorých zničených vozidiel

Značka Model
Aston Martin AMV12S
Aston Martin Zagato
BMW M2
Fiat 695 Biposto
Ferrari 250 GTE
Ferrari 355 Fiorano Handling Pack
Ferrari 360 Spider
Ferrari 599 GTO
Ferrari F12tdf
Ferrari GTC4 Lusso
Ferrari Pista
Ferrari 812SF
Lexus LFA
McLaren 650 S
McLaren 675 LT
McLaren Senna
Porsche 991 Endurance Cup
Porsche Carrera GT

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #veterány #superšporty
Články podľa značiek