Time: Na zoznam 100 najvplyvnejších firiem sveta sa dostali štyri automobilky. Ktoré to sú?

Magazín Time zverejnil mená 100 najvplyvnejších spoločností sveta. Nájdeme v ňom aj automobilky. A budete prekvapení. Mercedes-Benz či Toyota to totiž nie sú. Všetky štyri spája „elektrina“.

03.05.2021 16:00
debata (2)
Čínsku automobilku BYD by ste na zozname 100... Foto: BYD
BYD Tang EV - 2021 Čínsku automobilku BYD by ste na zozname 100 najvplyvnejších spoločností súčasnosti asi neočakávali

Dôraz na elektrifikáciu sa prejavil aj na zozname magazínu Time, ktorý obsahuje 100 najvplyvnejších spoločností súčasnosti. Je zostavený na základe nominácií naprieč rôznymi sektormi. Podieľali sa na ňom redaktori magazínu, ale aj jeho dopisovatelia, analytici a mnohí experti. Hodnotila sa dôležitosť, dopad na sektor, schopnosť inovácií, riadenie, ambície a v neposlednom rade úspech. Automobilky už síce v dnešných časoch nepatria na špičku pokroku, no štyri v zozname, ktorý nie je rebríčkom, predsa len nájdeme.

V kategórií „titánov“, teda veľkých spoločností s dlhou tradíciou sa umiestnil americký General Motors. Možno sa to nezdá férové, keďže táto spoločnosť postavila svoju kariéru na „vysokej spotrebe benzínu“ a už dávno nie je najväčšou automobilkou sveta, ale predstavila také inovatívne modely ako plug-in hybridný Chevrlolet Volt, elektrický Bolt, či prvý moderný elektromobil GM EV1. A na štarte má elektrický Hummer EV, takže experti prirovnávajú GM tak trocha k Tesle, ktorá v zozname nechýba. No v kategórií „Disruptors“, čo možno preložiť ako kategóriu „narušiteľov“.

Tesla, ako veľmi mladá spoločnosť, skutočne rozčerila „fosílne“ vody automobilového priemyslu a dnes patrí, len desať rokov od spustenia výroby elektrického sedanu Tesla S, k vôbec najhodnotnejším a najrešpektovanejším spoločnostiam planéty. Ešte pred pár rokmi sa jej giganty automobilového sveta vysmievali, veštili jej bankrot, zbavili sa akcií v tejto automobilke (Daimler, Toyota) a dnes im neostáva nič iné, ako dobiehať náskok Tesly v elektrifikácii. A aby sa Elon Musk tešil ešte viac, pozornosti expertov neunikla ani jeho vesmírna spoločnosť Space X.

Tešiť sa môže aj Volkswagen, ktorý po afére Dieselgate rýchlo pochopil význam prechodu na elektrický pohon a dnes predstavuje jeden nový elektromobil za druhým. Aj preto sa nemecká spoločnosť, ktorá chce byť čoskoro najväčším výrobcom elektromobilov na svete, umiestnila na zozname v kategórii „lídrov“. A ktorá je štvrtou automobilkou? Tak to by ste neuhádli. Ide o čínsku spoločnosť BYD (Build Your Dreams), ktorú zaradili autori zoznamu do „kategórie „inovátorov“. Najmä pre jej snahu, urobiť elektromobily čo najdostupnejšie.

BYD - batérie Čítajte viac BYD Blade Battery: Číňania predstavujú revolučné akumulátory. Vydržia cez milión km BYD Tang EV600 - 2020 Čítajte viac BYD Tang EV600: Číňania zaútočia elektrickým SUV. Má dizajn od ‘Alfy‘ a dojazd Tesly

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Time #The Time
Články podľa značiek