Šéfdizajnér Jaguaru odchádza. Nesúhlasí s tým, že značka bude čisto elektrická

Jaguar bude od roku 2025 výlučne na elektrický pohon. Chce sa špecializovať na luxusné elektromobily, so spaľovacími motormi už nepočíta. Nie každému je toto rozhodnutie nového generálneho riaditeľa Thierryho Bollorého po chuti.

07.05.2021 16:00
Jaguar Julian Thomson Foto:
Julian Thomson pre Jaguar pracoval takmer 20 rokov.
debata (3)

Šéfdizajnér Jaguaru Julian Thomson sa po viac než dvoch dekádach práce pre túto značku rozhodol pre odchod. Nedokázal sa totiž stotožniť s predstavou, že Jaguar sa preorientuje na čisto elektrické autá.

S touto informáciou prvýkrát prišiel v polovici februára tohto roku Thierry Bollore, nový generálny riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover. Ten „V polovici dekády prejde Jaguar obnovou, stane sa z neho čisto elektrická luxusná značka,“ vyhlásilo vedenie spoločnosti s dodatkom, že „podstatne zníži a zracionalizuje svoju nevýrobnú infraštruktúru v Británii“.

Lotus Elise je asi najslávnejším Thomsonovým... Foto: Lotus
Lotus-Elise Lotus Elise je asi najslávnejším Thomsonovým dizajnérskym výtvorom.

Všetky modely Jaguar aj Land Rover preto budú do konca desaťročia ponúkané aj v čisto elektrickej verzii, pričom Jaguar bude od roku 2025 výlučne na elektrický pohon. Land Rover medzitým v priebehu nasledujúcich piatich rokov uvedie na trh šesť čisto elektrických vozidiel, pričom prvé z nich chce začať predávať až v roku 2024.

Toto je vízia, s ktorou sa slávny dizajnér nedokázal vyrovnať. Pre Jaguar začal pracovať v roku 2020 vo funkcii dizajnérskeho experta. Predtým pracoval na podobných pozíciách v Lotuse, koncerne Volkswagen a Forde. Okrem iného navrhol aj známy Lotus Elise, pre túto značku pracoval 12 rokov. V koncerne Volkswagen bol zodpovedný hlavne za dizajn exteriérov konceptov a aj produkčných modelov značiek SEAT, Volkswagen, Audi a Bentley. Do pozície šéfdizajnéra Jaguaru bol menovaný v roku 2019, potom ako spoločnosť opustil jeho predchodca Ian Callum, ktorý si založil vlastné dizajnérske štúdio.

Jaguar I-Pace - 2019 Čítajte viac Jaguar šokuje. Od roku 2025 chce vyrábať len elektrické autá!

Thomson sa nedokázal úplne stotožniť s predstavou Jaguaru ako čisto elektrickej značky a tiež s tým, že Jerry Magaburn, dizajnový riaditeľ Land Roveru získal funkciu „dizajnérskeho supervízora“ a Gerry McGovern, kreatívny riaditeľ značky, stotožnený s elektrickou víziou bude dohliadať na vývoj nových exkluzívnych topmodelov. Thomson sa tak so svojim „spiatočníckym“ postojom ocitol na slepej koľaji, čo napokon vyústilo do jeho odchodu, plánovaného ku koncu mája.

Jediný, kto vyjadril skutočné sklamanie nad týmto Thomsonovým rozhodnutím, bol jeho predchodca Ian Callum. Ten povedal, že Jaguar stráca mimoriadne talentovaného dizajnéra páve v čase, keď ho bude naozaj potrebovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Lotus #dizajnér #automobilový dizajnér #Julian Thomson
Články podľa značiek