V Nitre chcú zle zaparkované autá nakrúcať kamerou a pokuty posielať poštou

Po novom môžu zlé parkovanie pokutovať aj mestá a pokuty pôjdu do ich rozpočtu. V Nitre nestrácajú čas, aby im žiadne auto neuniklo, použijú kameru.

10.05.2021 20:00
Parkovanie Foto:
Mesto Nitra bude využívať kamerové auto, aby natáčalo zle parkujúce vozidlá a ich majiteľom mohlo posielať pokuty.
debata (3)

Pred nedávnom sme písali, že od mája môžu už aj mestá a obce pokutovať zlé parkovanie a pokuty budú súčasťou ich rozpočtu. Nitrania si povedali, že im nesmie uniknúť žiadne auto, preto zle zaparkované vozidá budú natáčať kamerou a až následne na základe videí rozposielať pokuty ich majiteľom s odvolaním sa na inštitút objektívnej zodpovednosti.

V rozpočte mesta sú už na špeciálne vozidlo vyčlenené aj peniaze. „V priebehu mája chceme spustiť predbežné trhové konzultácie. Sú to štandardné postupy, ktorými sa vo verejnom procese pýtame špecializovaných firiem na špecifikácie plánovanej služby. Na základe týchto konzultácií následne spustíme proces verejného obstarávania na nákup kamerového vozidla. Na softvér s kamerami je vyčlenených 100 000 eur,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

parkovanie, Trenčín, papuča Čítajte viac Parkovanie budú po novom môcť kontrolovať aj ‘civili‘. A môžu vám dať aj pokutu!

Zároveň pripomenul, že pri zavádzaní objektívnej zodpovednosti do praxe nestačí zabezpečiť kamerové auto. „Musia sa vyriešiť aj databázy platieb za parkovné, či už je to SMS systém, rezidentské a abonentské karty, platby z parkomatov, ktoré musia byť kompatibilné s novým softvérom. Mesto musí takisto spraviť verejné obstarávanie na nové parkovacie automaty, na ktoré je vyčlenených 200 000 eur,“ vysvetlil Holúbek.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #objektívna zodpovednosť #pokuty za parkovanie #zlé parkovanie
Články podľa značiek