Nemecko: Kvôli elektromobilom príde do roku 2025 o prácu 100 000 ľudí

Ifo odhadol, že do roku 2025 bude ohrozených najmenej 175 000 pracovných miest v automobilovom priemysle, pričom dovtedy by malo odísť do dôchodku len zhruba 73 000 zamestnancov z výroby spaľovacích motorov.

10.05.2021 14:00
debata (6)
Zamestnanci nemeckých automobiliek sa budú... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - elektromobily Zamestnanci nemeckých automobiliek sa budú musieť hromadne preškoľovať - ani to im však možno nezachráni pracovné miesta.

Rozmach elektromobilov by mohol nemecký automobilový priemysel pripraviť do roku 2025 o viac ako 100 000 pracovných miest vo výrobe spaľovacích motorov, ak sa firmám nepodarí zvýšiť úsilie o rekvalifikáciu zamestnancov. Ukázal to prieskum renomovaného inštitútu Ifo.

Výroba automobilov na batériu si vyžaduje menej montážnych prác ako produkcia vozidiel so spaľovacím motorom. Posun smerom k elektronickej mobilite tak znamená, že firmy musia vyriešiť hrozbu nezamestnanosti z dôvodu nezodpovedajúcej kvalifikácie a preškoliť zamestnancov, uviedol hospodársky inštitút Ifo.

Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Čítajte viac Elektromobily sú najmenej efektívnou cestou znižovania emisií, tvrdí expert

„Prechod na elektronickú mobilitu je hlavnou výzvou, najmä pre stredne veľkých dodávateľov,“ uviedol prezident Ifo Clemens Fuest. Podľa neho nemožno pritom očakávať, že odchod silných populačných ročníkov do dôchodku pomôže nejako podstatne zmierniť problémy spojené s transformáciou zamestnanosti.

Ifo odhadol, že do roku 2025 bude ohrozených najmenej 175 000 pracovných miest v automobilovom priemysle, pričom dovtedy by malo odísť do dôchodku len zhruba 73 000 zamestnancov z výroby spaľovacích motorov. To znamená, že približne 100 000 pracovníkov v tomto odvetví automobilového priemyslu by mohlo čeliť riziku nezamestnanosti, ak by v nasledujúcich rokoch neboli schopní získať nové zručnosti, ukázal prieskum. Tento odhad však nezohľadňuje novovytvorené miesta vo výrobe elektromobilov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ifo #elektromobily #automobilový priemysel #výroba elektromobilov
Články podľa značiek