Estrema: Konkurent Rimacu sľubuje revolučné hybridné batérie

Pripravovaný elektrický hyperšport Estrema Fulminea dá pravdepodobne zabrať aj chorvátskemu Rimacu. Prinesie totiž akumulátory s neuveriteľnou energetickou hustotou. Vážiť majú polovicu.

12.05.2021 12:00
debata (4)
Estrema Fulminea bude prekrásny hyperšport s... Foto: Estrema
Estrema Fulminea - 2023 Estrema Fulminea bude prekrásny hyperšport s výkonom nad 2 000 koní. Tým najzaujímavejším sú ale jeho batérie.

Estrema je zatiaľ neznáma talianska značka výrobcu elektrických hyperšportov. Ani sa niet čomu čudovať. Vznikla len prednedávnom a ešte len chystá svoj prvý produkt. Stojí však za ňou Gianfranco Pizzuto, jeden z akcionárov a distribútorov spoločnosti Fisker v Európe. Patrí k nadšencom, ktorí si podobne ako chorvátsky Rimac trúfajú na technologickú revolúciu v oblasti batérií. Ak sa Estreme podarí to, čo sľubuje, mohol by jej hyperšport Fulminea dať poriadne na frak zavedenej konkurencii.

Podľa Estremy použije totiž Fulminea takzvané hybridné batérie. Skombinuje novú generáciu akumulátorov s pevným elektrolytom a takzvané ultrakapacitory, teda superkondenzátory. Kapacitory síce nemajú veľkú kapacitu, ale dokážu veľmi rýchlo prijať energiu, napríklad z výkonnej rekuperácie, a rovnako rýchlo ju odovzdať. Batérie s pevným elektrolytom, takzvané solid-state batérie, zasa dominujú energetickou hustotou. Výsledkom je, že pri kapacite 100 kWh majú mať hybridné batérie nového superšportu hmotnosť len 300 kg.

Estrema Fulminea skombinuje batérie s pevným... Foto: Estrema
Estrema Fulminea - 2023 Estrema Fulminea skombinuje batérie s pevným elektrolytom a superkondenzátory. Táto kombinácia má priniesť kapacitu 100 kWh a hmotnosť akumulátorov len 300 kg.
Rimac Campus - 2021 Čítajte viac Rimac: ‘Chorvátska Tesla‘ vybuduje úžasné centrum za 200 miliónov!

To je naozaj skvelá hodnota. Len pre porovnanie – jeden kilogram batérií, ktoré pre Estremu dodá spoločnosť Vesta Battery Energy Engineering, uskladní 450 Wh, kým batérie Tesly 3 len 260 Wh. To je takmer dvojnásobok. Batérie budú zároveň výrazne menšie, takže sa zmestia za sedadlá. Aby bolo rozloženie hmotnosti čo najrovnomernejšie, ultrakapacitory budú uložené v prednej časti vozidla. Fulminea vybavená štyrmi elektromotormi by mala mať výkon 2 040 koní a pri pohotovostnej hmotnosti len 1 507 kg akcelerovať z 0 na 320 km/h za 10 sekúnd.

Estrema verí, že prvé exempláre modelu Fulminea doručí zákazníkom v roku 2023. Samozrejme, nie je jedinou spoločnosťou, ktorá chystá elektromobily s batériami solid-state. Napríklad Lexus a BMW už oznámili, že takéto elektromobily predstavia v roku 2025, no so širším nasadením počítajú až koncom dekády. Dôvodom je vysoká cena nového typu akumulátorov s pevným elektrolytom. V cene brutálneho elektrického hyperšportu, ktorá môže prekročiť milión eur, sa však náklady na novú technológiu iste ľahko stratia.
Estrema Fulminea - 2023
Estrema Fulminea - 2023
+1Estrema Fulminea - 2023

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hyperšport #Estrema #Estrema Fulminea
Články podľa značiek