Subaru Solterra: Prvý elektromobil dorazí o rok. Názov už má

Ani konzervatívne Subaru sa nevyhne elektromobilom. Vyvíja ich spoločne s Toyotou na celkom novej platforme e-Subaru. Prvým z nich bude SUV s pohonom oboch náprav.

13.05.2021 18:00
debata (1)
Prvým elektromobilom Subaru bude SUV nižšej... Foto: Subaru
Subaru Solterra - 2021 Prvým elektromobilom Subaru bude SUV nižšej strednej triedy s názvom Solterra.

Subaru do elektrickej budúcnosti zatiaľ veľmi neprehovorilo. V ponuke má výlučne mild-hybridné modely XV a Forester. Inak sa jeho ponuka stále opiera výlučne o atmosférické a v USA aj o preplňované benzínové boxery. To sa však zakrátko zmení. Spolu s Toyotou totiž pracuje na elektrickej ofenzíve. Vzájomnou investíciou vyvinuli čisto elektrickú platformu, ktorú nazýva Toyota ako E- TNGA a Subaru ako e-Subaru. Nové modulárne základy umožňujú použitie jedného alebo dvoch elektromotorov rôzneho výkonu a škálovateľných batérií s rôznou kapacitou.

Prvá snímka naznačuje príbuznosť s... Foto: Subaru
Subaru Solterra - 2021 Prvá snímka naznačuje príbuznosť s pripravovanou Toyotou bZ4X.

Prvým modelom Subaru, ktorý ju využije, bude elektrické SUV. Dalo sa to čakať, keďže Toyota už predstavila na autosalóne v Šanghaji elektrický koncept bZ4X, z ktorého sa stane sesterský model Subaru. Na trh síce dorazí až v priebehu budúceho roka, no japonská automobilka už prezradila jeho meno. Prvé elektrické Subaru dostane názov Solterra, odvodený z latinských slov „Sol“ (slnko) a „Terra“ zem). Chýbať nebude ani pohon oboch náprav. Subaru zdôrazňuje, že túto technológiu dostalo vzhľadom na jeho tradíciu štvorkoliek na starosti práve ono.

Subaru Outback - 2021 Čítajte viac Subaru Outback: Nové out-doorové kombi prichádza konečne do Európy

Sľubuje špičkové jazdné vlastnosti a tiež autonómny dizajn, ktorým by sa malo odlíšiť od bz4X. Solterra doplní v polovici roka 2022 modely Ascent, Outback, Forester a XV. Zamieri nielen do Európy, ale aj do Japonska, Spojených štátov, Kanady a Číny. Bude teda globálnym modelom. Modularita platformy umožní neskôr rozšíriť elektrický modelový rad o ďalšie elektromobily rôznych druhov. Bohužiaľ, žiadne bližšie technologické informácie Subaru neposkytlo. A neurobila tak ani Toyota.

Subaru BRZ - 2021 Čítajte viac Subaru BRZ: Sen drifterov je zachránený. Prichádza v druhom vydaní

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #Subaru #Subaru Solterra
Články podľa značiek