Mercedes-Benz udrží spaľovacie motory čo najdlhšie

Viaceré automobilky už ohlásili prechod na čisté elektromobily. Mercedes-Benz si žiaden pevný termín nedáva. Vyrábať spaľovacie motory chce dovtedy, dokedy to bude dávať zmysel.

14.05.2021 12:00
debata
Motory na benzín a naftu ešte nemecká... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2021 Motory na benzín a naftu ešte nemecká automobilka neodpísala. Je však pripravená prehodiť elektrickú výhybku okamžite, ako to bude ekonomicky rentabilné.

Koniec výroby áut so spaľovacími motormi už ohlásilo Volvo, Jaguar, Cadillac a pridávajú sa ďalší výrobcovia. Stuttgart však nechce žiadne pevné termíny. Šéf Mercedesu-Benzu Ola Källenius na nedávnom samite „Future of the Car Summit“ uviedol, že spaľovacie motory bude automobilka vyrábať dovtedy, pokiaľ to bude dávať ekonomický zmysel. „Nezvolili sme žiadny konkrétny termín, ale vo chvíli, keď nová technológia bude dominantná, potom budeme pripravení. A nebudeme ani z nostalgických dôvodov váhať, aby sme na novú technológiu presedlali stopercentne,“ uviedol Källenius.

Mercedes-Benz teda nemieni zavrhnúť spaľovacie motory, ktoré vládli automobilovému priemyslu viac ako sto rokov a ktoré môžu byť vhodné pre rôzne regióny ešte dlhé obdobie. Investície do vývoja celkom novej generácie motorov však očakávať nemožno. Do inovácie súčasných áno. A to dokonca v spolupráci s čínskou spoločnosťou Geely, ktorá je významným akcionárom nemeckej automobilky. Nie je tajomstvom, že v Číne plánuje Mercedes-Benz s Geely spoločnú výrobu hybridných 4-valcov. Tieto by mohli mať zaručenú budúcnosť aj po roku 2030. Spomeňme, že s Geely sa už podarilo premeniť značku Smart na čisto elektrickú.

Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQT Concept: Viac než len ‘nemecké Kangoo‘

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #spaľovacie motory
Články podľa značiek