Nie je to vtip! Alza predáva socialistickú Zastavu 750 – ako elektromobil

ZAS Electric G20 vzniká na základe autentickej Zastavy, prípadne Fiatu 600, výroba je obmedzená na 15 kusov ročne. Ceny nie sú nízke, platíte však za originál.

14.05.2021 18:00
debata (7)
Takto vyzerá základná verzia, stojí necelých 25... Foto: OGNEN TEOFILOVSKI
Zastava ZAS Takto vyzerá základná verzia, stojí necelých 25 tisíc eur.

Časy sa menia, niekto ponúka elektromobily v nákupnom centre, iný zas v e-shope. V Alze všaj nájdete niečo úplne unikátne. Zadajte do vyhľadávacieho okienka v e-shope spojenie „ZAS Electric G20“ – a môžete si objednať bývalú juhoslovanskú legendu s elektrickým pohonom, navyše za zaujímavú cenu.

Ide skutočne o do veľkej miery ručne montované autentické Zastavy 750, vyrábané vo viacerých variáciách, napríklad aj ako Fiat 600 alebo Fiat Abarth 1000 TC/TCR. Rozdiel je v tom, že sú vybavené elektrickým pohonom, v interiéri vám však zostane prevodovka aj pôvodná radiaca páka – a k tomu elektromotor s maximálnym výkonom 20 kW a krútiacim momentom 75 Nm. Maximálka je 115 km/h.

Takto vyzerá "ostrá verzia",... Foto: ZAS Electric
ZAS Electric Takto vyzerá "ostrá verzia", postavená na základe FIAT-u Abarth 1000 TC/TCR.

„Autentické“ nie je iba fráza. Aj keď si auto možno plne prispôsobiť, ponúkaná verzia má identický výkon, hmotnosť a aj vzhľad originálu. Využíva pôvodné karosérie a výroba je obmedzená ročne maximálne na 15 kusov. Vyrába ich macedónska manufaktúra ZAS Electric pod modelovým označením G20, TC20 a TCR20 a sú plne homologizované.

Takto vyzerá základná ponuka Alzy na elektrickú... Foto: Alza
Alza ZAS Electric Takto vyzerá základná ponuka Alzy na elektrickú "Zastavu".

Aké sú parametre auta? Zaujímavá je nízka hmotnosť len 600 kg, vďaka čomu jej na deklarovaný elektrický dojazd 120 km stačí aj batéria, akú nájdete už aj v plug-in hybridoch – má kapacitu 10 kWh a deklarovanú spotrebu 8,5 kWh.

Interiér je autentický, vrátane radiacej páky. Foto: ZAS Electric
zas-electric-1 Interiér je autentický, vrátane radiacej páky.

ZAS Electric G20 stojí necelých 25 tisíc eur, ale môžete ho mať aj v úpravách ako FIAT 600 alebo Abarth 1000 TC/TCR, avšak priplatíte sa za ne pár tisíc navyše. Elektrický retro Abarth ponúkne napríklad maximálku 140 km/h. Ten vás však vyjde takmer na 29-tisíc eur.

Ceny to rozhodne nie sú nízke, no podieľa sa na nich aj vysoká miera ručnej práce a platíte aj za originalitu, každý kus vzniká totiž po konzultácii s budúcim majiteľom. Na druhú stranu – pri elektrickom „Abarthe“ sa už dostávame blízko cenám štandardných elektromobilov s podstatne vyšším dojazdom a aj servisným zázemím.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Fiat 600 #zástava #predaj elektromobilov #ZAS Electric
Články podľa značiek