VW Polo GTI: Ostrá verzia sa predvádza na prvej skici. Motor tají

Kým Škoda Fabia a Seat Ibiza môžu na ostré verzie zabudnúť, vynovené Polo príde aj ako GTI. Mlčanie ohľadne pohonnej jednotky však naznačuje, že zmena nie je vylúčená.

17.05.2021 18:00
debata
Volkswagen Polo GTI preberie väčšinu inovácií... Foto: Volkswagen
VW Polo GTI - 2021 Volkswagen Polo GTI preberie väčšinu inovácií modernizovaného Pola. Pridá ale väčšie otvory v nárazníku, plástový výplet, typickú červenú linku či 18-palcové disky kolies.

Polo absolvovalo nedávno facelift a už sa o slovo hlási aj jeho ostrá verzia GTI. Tá je súčasťou rodiny Pola od roku 1990 a nie inak tomu bude v blízkej budúcnosti. Dnes tým dáva navyše jasne najavo svoju prémiovú pozíciu v koncerne. Sesterský Seat Ibiza aj Škoda Fabia totiž kvôli emisiám prišli o výkonné deriváty Cupra aj RS. Prvým avízom modernizovaného Pola GTi je oficiálna skica. Tá ukazuje, že Polo GTi preberie väčšinu exteriérových retuší štandardného Pola. Pridá však plástový výplet zväčšených otvorov v nárazníku a v maske, ktorá bude o čosi užšia.

VW Polo - 2021 Čítajte viac VW Polo: ‘Malý Golf ‘ je po facelifte. Zatiaľ mu chýba 4-valec

Diódové svetlá dostanú matné pozadie. Denné LED svetlá v tvare diamantov osviežia kraje nárazníkov. Chýbať nebude ani typická červená linka. Polo GTi môže počítať s veľkými, pravdepodobne 18-palcovými, diskami kolies, zväčšeným zadným spojlerom či difúzorom. Zaujímavé je, že automobilka neposkytla žiadne informácie o pohone. Doteraz malo Polo GTI pod kapotou plnokrvný 4-valec 2,0 TSI s výkonom 147 kW a krútiacim momentom 320 Nm, vďaka ktorému zrýchľovalo na stovku s prevodovkou DSG za 6,7 sekundy a dosiahlo maximálnu rýchlosť 237 km/h.

Manuálna prevodovka medzičasom z ponuky vypadla. Vzhľadom na sprísňujúce sa emisné limity nie je vylúčené, že novinka by mohla zmeniť pohonnú jednotku alebo použiť aspoň mild-hybridnú technológiu e-TSI. Na druhej strane by to bolo v závere kariéry súčasného Pola príliš drahé riešenie. Skôr to vyzerá, že pôvodný motor poskytne vyšší výkon. Polo by si to mohlo teoreticky dovoliť, keďže Volkswagen by jeho emisie mohol poľahky vykompenzovať predajom elektromobilov. Nechajme sa prekvapiť. Na odpoveď už nebudeme čakať dlho. Volkswagen ukáže totiž vynovené Polo GTI koncom júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Polo GTI
Články podľa značiek