Mahle: Nemci predstavujú revolučný elektromotor. Má účinnosť až 95 %

V súvislosti s elektromobilmi sa hovorí najmä o pokroku v oblasti batérií. No aj elektromotory majú ešte veľké rezervy.

19.05.2021 12:00
debata (15)
Nový elektromotor Mahle nepoužíva žiadne... Foto: Mahle
Mahle - elektromotor bez magnetov Nový elektromotor Mahle nepoužíva žiadne magnety a prebieha v ňom bezkontaktný prenos prúdu, takže je bezúdržbový.

Elektromobily predstavujú veľkú ekologickú záťaž ešte predtým, než absolvujú prvý kilometer jazdy. Súvisí to napríklad s ťažbou a spotrebou surovín, potrebných pre výrobu batérií i elektromotorov. Spoločnosť Mahle si však myslí, že aspoň v oblasti elektromotorov by mohlo dôjsť k výraznému zlepšeniu. Vyvinula totiž revolučný elektromotor bez magnetov, ktorý sa nepotrebuje vzácne suroviny. To podľa Mahle nielenže robí výrobu ekologickou, ale prináša aj výhody z hľadiska nákladov.

Pritom má mať nový elektromotor účinnosť až 95 %, čo je údaj bežný zatiaľ len vo svete Formule E. Podarilo sa tak spojiť silné stránky rôznych koncepcií. „S naším novým elektromotorom si plníme náš záväzok v oblasti udržateľnosti,“ hovorí Michael Frick, predseda predstavenstva Mahle. „Zrieknutie sa magnetov, a teda použitia prvkov vzácnych surovín, ponúka veľký potenciál nielen z geopolitického hľadiska, ale aj s ohľadom na zodpovedné využívanie prírody a jej zdrojov.“ Dopĺňa ho Martin Berger, viceprezident pre podnikový výskum: „Novinku môžeme označiť nepochybne za prielom, pretože poskytuje niekoľko výhod, ktoré sa ešte nepodarilo spojiť v jednom jedinom produkte.“

A medzi ne má patriť aj vysoká životnosť. Podľa Mahle prebieha v novom elektromotore prenos prúdov medzi rotujúcimi a statickými časťami bezkontaktne, čím sa zabraňuje opotrebeniu. Preto je motor úplne bezúdržbový a vhodný pre široké nasadenie v rôznych oblastiach, elektromobily nevynímajúc. A to od malých subkompaktov až po úžitkové vozidlá. Pri vývoji využilo Mahle simulačný proces, pri ktorom sa rôzne konštrukcie motorov upravujú podľa rôznych parametrov, kým sa nenájde optimum. Tento prístup má byť výrazne rýchlejší a lacnejší ako bežné procesy.

Linear Labs  - elektromotor Hunterable Electric Turbine Čítajte viac Linear Labs: Texasania majú revolučný elektromotor. Dojazd predĺži o 10 %

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromotor #elektromobily #Mahle
Články podľa značiek