BMW: V Mníchove chystajú ‘motorovú čistku‘. Ostane z nich polovica

Mníchovská automobilka oznámila veľkú redukciu motorov. Z kola von budú musieť ísť najmä tie smädnejšie. A tiež množstvo konfigurácií s prevodovkami či pohonom oboch náprav.

18.05.2021 12:00
debata
Pod kapotou nových BMW budú už v blízkej... Foto: BMW
BMW M5 CS - 2021 Pod kapotou nových BMW budú už v blízkej budúcnosti prevládať maloobjemové motory. Za tie väčšie si už nebudete môcť ani len priplatiť.

Automobilky investujú astronomické čiastky do elektromobility. Udržiavať však popri ponuke elektrických áut aj celú škálu modelov s klasickými motormi je enormne drahé. Do budúcna tak budú musieť ustúpiť nízkoemisným technológiám. Napokon, motorová čistka prebieha už niekoľko rokov. Minulosťou sú mnohé 8-valce, 6-valce aj rôzne konfigurácie motorov s prevodovkami či pohonom oboch náprav. Jednoducho, časy, keď ste si mohli vybrať jediný model so 4-valcom, 6-valcom či 8-valcom a k tomu voliť prevodovku alebo náhon na jednu či obe nápravy, sú nenávratne preč. A tento trend sa ešte zďaleka neskončil.

BMW - palivové články Čítajte viac BMW stále pracuje na vodíkovom SUV X5. Príde už budúci rok

Aj BMW, známe v minulosti obrovskou variabilitou pohonov, oznámilo, že do roku 2025, teda už v priebehu štyroch rokov, zníži ich paletu o neuveriteľných 50 %. „Znížime komplexnosť s menším počtom variantov a pohonných ústrojenstiev. Necháme si len tie, po ktorých je skutočný dopyt. Asi polovica súčasných variantov nebude do konca roka 2025 k dispozícii,“ píše sa v tlačovej správe. Automobilka však nešpecifikovala, ktoré pohony plánuje zrušiť. Tie ekologické to iste nebudú, keďže predaje elektromobilov vzrástli vlani o 13– a plug-in hybridov až o 40-percent. Očakávať tak môžeme najmä škrty smädných viacvalcových agregátov.

BMW M5 CS - 2021 Čítajte viac BMW M5 CS: Toto je ‘beštia‘. Nič rýchlejšie Mníchov ešte nevyrobil

Tým ale prémiová značka stratí to, čo ju robilo prémiovou, pretože 4-valce má jednoducho každý. Na druhej strane nebude BMW voči spaľovacím motorom také radikálne ako niektorí konkurenti (Jaguar, Cadillac, Volvo…), ktorí už ohlásili, že v krátkom čase prejdú na čisto elektrický pohon. Automobilka očakáva, že ešte v roku 2030 budú poháňať polovicu všetkých predaných BMW práve motory spaľujúce benzín alebo naftu. I keď tých druhých bude nepochybne menej. Najmenšie redukcie sa budú pravdepodobne týkať ostrej divízie M, i keď ani tá elektrifikácii neunikne. V pláne sú totiž plug-in hybridy a dokonca čisté elektromobily.

BMW - batérie Čítajte viac BMW chce predstaviť auto s revolučnými batériami už v roku 2025

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #spaľovacie motory
Články podľa značiek