Tesla ‘zabila‘ muža, ktorý ju miloval. Až priveľmi!

Autopilot Tesly stojí pravdepodobne za ďalšou smrteľnou nehodou. O život prišiel majiteľ modelu 3, ktorý sa na sociálnych sieťach často chválil videami, v ktorých prenechával riadenie systému Full Self-Driving. Pri nešťastí boli zranení ďalší dvaja účastníci nehody.

19.05.2021 16:00
debata (7)
Hoci Tesla začala v tomto roku deaktivovať... Foto: Tesla
Tesla - Full Self-Driving Hoci Tesla začala v tomto roku deaktivovať niektorým vodičom systém Full Self-Driving, pretože ich identifikovala ako rizikových užívateľov, v tomto prípade tak neurobila.

Tesla je nepoučiteľná. Elon Musk už roky vytvára ilúziu, že systém autonómneho riadenia s názvom Autopilot a jeho najnovšia verzia Full Self-Driving dokážu prevziať plnú kontrolu nad vozidlom. Naposledy sľuboval plne autonómne riadenie koncom minulého roka. Pritom len nedávno musela kalifornská automobilka vysvetľovať americkým úradom, čo jej systémy dokážu a čo nie, pretože mali podozrenie zo zavádzania spotrebiteľa. Vysvitlo, že Autopilot aj Full Self-Driving za 10 000 dolárov nepresahujú úroveň 2 na stupnici SAE, čo je v podstate kombinácia adaptívneho tempomatu a systému na udržiavanie jazdného prúdu a čo zároveň znamená, že plnú zodpovednosť nad ovládaním auta má stále vodič.

Tesla, nehoda Čítajte viac Vážna nehoda Tesly za Bratislavou. Môže za ňu autopilot?

Slušné automobilky preto neumožňujú vodičom využiť takéto systémy na viac ako pár sekúnd, pretože majú výlučne preventívnu funkciu. Ak vozidlo zistí, že vodič nedrží volant, vyzve ho okamžite, aby sa ujal riadenia, prípadne vozidlo bezpečne zastaví na krajnici. Tesla nie. Umožňuje dlhodobejšiu „autonómnu“ jazdu a riadenie odovzdá vodičovi náhle až v kritickej situácii. Mnohí majitelia Tesiel však systémom slepo dôverujú. Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky vyšetruje už viac ako dve desiatky nehôd, ktoré môžu mať spojitosť s nesprávnym pochopením možností autonómneho riadenia Tesly. Pričom najmenej v troch prípadoch bolo potvrdené, že Autopilot bol počas incidentu aktivovaný.

Tesla nehoda Čítajte viac V Tesle pri nehode zhoreli dvaja ľudia. Za volantom vraj nik nesedel!

Len minulý mesiac došlo k smrteľnej nehode v Texase, pri ktorej zomreli dvaja muži. Tá posledná sa stala 5. mája v Kalifornii. A je viac ako poučná. O život pri nej prišiel vodič Tesly 3. Tesla nabúrala do prevráteného nákladného vozidla. Zranený bol pri nehode aj vodič kamióna, a navyše motorista, ktorý sa mu snažil pomôcť. Tlačová agentúra Associated Press s odvolaním sa na políciu uviedla, že predbežné vyšetrovanie zistilo, že pred nehodou bol aktívny asistenčný systém Tesla Autopilot. Všetko teda nasvedčuje ďalšiemu hazardu s elektronikou, ktorá v žiadnom prípade nedokáže šoférovať sama. Prehliadnutie prevráteného nákladného auta na ceste je jasným dôkazom. A bohužiaľ, nie jediným. Podobná nehoda sa stala vlani v Číne.

Tesla Full Self-Driving Beta - 2021 Čítajte viac Tesla vypína autopilot FSD ‘neposlušným‘ vodičom

Pikantné na kalifornskej tragédii je, že 35-ročný Steven Hendrickson, pyšný majiteľ Tesly 3, sa často na svojom účte Tiktok chválil videami, pri ktorých odovzdáva riadenie systému Full Self-Driving. A nešetril ani komentármi typu: „Čo by som si počal bez mojej plne autonómnej Tesly po dlhom dni v práci?“ Alebo: „Vraciam sa domov z L. A., vďaka bohu za autonómne riadenie,“ písal v inom. „Najlepšie auto všetkých čias!“ stálo v ďalšom komentári. Bolo mu to osudné a jeho rodine tiež, pretože bol ženatý a mal dve deti. Hendrickson svoje auto doslova miloval, čo potvrdili aj členovia klubu Tesla Club-SoCal v južnej Kalifornii, ktorého bol aktívnym členom. Uvidíme, čo prinesie vyšetrovanie, ale všetko nasvedčuje, že inak to byť nemohlo.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #dopravná nehoda #Tesla #autonómne riadenie #autopilot #Tesla 3 #Full Self-Driving
Články podľa značiek