BMW 2: Nové kupé ostane verné 6-valcu. Bude zo Z4!

Toto je skvelá správa. Kupé radu 2 nebude mať s ostatnými „dvojkami“ nič spoločné. Postavia ho na základoch roadsteru Z4! To znamená pozdĺžne uložené motory a zadný náhon.

19.05.2021 18:00
debata
Nové BMW 2 Coupé bude opäť čistokrvným... Foto: BMW
BMW 2 Coupé - maskované prototypy 2021 Nové BMW 2 Coupé bude opäť čistokrvným „bavorákom“ so všetkým, čo k tomu patrí – s pozdĺžne uloženými motormi a so zadným náhonom.

Už-už to vyzeralo, že po príchode novej generácie BMW radu 2, ktoré vo verziách Gran Coupé, Active Tourer a Gran Tourer prepriahli na konvenčnú platformu UKL sesterského Mini s prioritným predným náhonom, postihne podobný osud aj kupé a kabriolet. Teraz však z Mníchova prichádza skvelá správa. Dvojdverová dvojka s prívlastkom Coupé nebude mať totiž so svojimi súrodencami nič spoločné. Jej základom bude prémiová platforma CLAR, ktorú využívajú všetky „bavoráky“ s pozdĺžne uloženými motormi a so zadným náhonom – od radu 3 až po luxusnú sedmičku. Konkréte BMW upraví verziu, ktorá podopiera atraktívny roadster Z4.

Aj rast rozmerov, napríklad rázvoru náprav až o... Foto: BMW
BMW 2 Coupé - maskované prototypy 2021 Aj rast rozmerov, napríklad rázvoru náprav až o 51 mm naznačuje, že má bližšie k BMW 3 ako k ostatným dvojkám.
BMW X5 M Competition (2021) Čítajte viac Test: BMW X5 M Competition - extrém aj na pomery bavorov

Nič lepšie sa novej generácii BMW 2 Coupé ani stať nemohlo. A dvojka ostane verná aj ojedinelej karosérii, ktorá má bližšie k 2-dverovému sedanu. Jasne to dokazujú prvé „špionážne“ snímky predprodukčných prototypov, ktoré krúžia na referenčnom ikonickom okruhu Nürburgring, ale aj po vidieckych cestách, aby BMW dosiahlo čo najlepšie jazdné vlastnosti, bezkonkurenčné v tejto triede. Stáť za tým bude nielen samotný „lejaut“ so zadným náhonom alebo pohonom oboch náprav, ale aj zachovanie ponuky radového 6-valca 3,0 TwinPower Tur­bo.

Najviac brutality predstaví verzia M240 xDrive... Foto: BMW
BMW 2 Coupé - maskované prototypy 2021 Najviac brutality predstaví verzia M240 xDrive s radovým preplňovaným 6-valcom 3,0 TwinPower Turbo s výkonom 275 kW a pohonom oboch náprav.
BMW i4 - 2021 Čítajte viac BMW i4: Elektrické kupé so štyrmi dverami je odhalené

Okrem toho pridá nová generácia do ingrediencií športovej DNA rozloženie hmotnosti v pomere 50 : 50, torznú tuhosť zvýšenú o 12 % a stabilnejší postoj, keďže rázvor náprav narástol o 51 mm na konečných 2 741 mm a rozchod o 52, respektíve o 31 mm. Chýbať nebude ani športový zadný diferenciál M, nezávislé zavesenie kolies či adaptívne tlmiče. Verzia M245 xDrive s trojlitrovým 6-valcom bude na obe nápravy posielať 275 kW cez 8-stupňovú automatickú prevodovkou Steptronic Sport. Zadokolkami budú verzie 230i (180 kW), 220i a naftová 220d so 4-valcovými motormi.

BMW - palivové články Čítajte viac BMW stále pracuje na vodíkovom SUV X5. Príde už budúci rok Zvlášť vrcholové verzie sa stanú autami pre nenapraviteľných automobilových entuziastov. Otvorenou otázkou ostáva, či nové kupé dorazí nakoniec aj v podobe čistokrvného BMW M2. O kabriolet sa nebojíme. Novinku začnú vyrábať na konci leta, prekvapivo v mexickom závode v San Luis Potosi, odkiaľ bude exportovaná na európske trhy. Na tých istých linkách vzniká aj BMW radu 3, čo opäť dokazuje, že 2 Coupé má oveľa bližšie k prémiovým modelom BMW ako k dvojkám technicky unifikovaným s modelmi Mini.
Mercedes-Maybach S - 2021
Mercedes-Maybach S - 2021
+35Mercedes-Maybach S - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 2 #BMW 2 Coupé
Články podľa značiek