Ford chce skenovať bilbordy a vnucovať vám reklamu cez infotainment

Ford si nechal patentovať užívateľské rozhranie pre interakciu medzi multimediálnym systémom auta a reklamnými pútačmi. Zatiaľ jeho nasadenie do praxe nechce komentovať.

24.05.2021 18:00
Ford Mustang Mach-E - 2020 Foto:
Ford chce zobrazovať na displejoch v aute reklamy. (Na obrázku je Mustang Mach-E)
debata

Čítanie dopravných značiek je technológia, ktorú využíva množstvo automobiliek, no Ford sa rozhodol posunúť ju do nového levelu a využiť ju (čítajte: zneužiť) na skenovanie bilbordov popri ceste, ktorých obsah vám chce následne vnucovať cez infotainment.

Našťastie zatiaľ tento rušivý a invazívny nápad neuvádza do praxe, len si ho nechal patentovať. Ako by sa mal využiť, je z popisu jasné. Vaše auto bude sledovať bilboardy popri ceste a následne na centrálnom displeji zobrazí reklamu, ktorá bude obsahovať buď rovnaký produkt ako na bilborde, ponúkne rovnakú službu, ukáže cestu do najbližšieho obchodu, navyše rovno v navigácii, alebo zobrazí kontaktné údaje predajcu a vám bude stačiť len kliknúť na zobrazené číslo.

zväčšiť Ford si nechal patentovať technológiu pre... Foto: USPTO
ford Ford si nechal patentovať technológiu pre interakciu medzi bilbordmi a infotainmentom auta.

Argumentom pre je: informácia na bilborde je zaujímavá, no nezachytili ste ju kompletnú. Videli ste produkt za zaujímavú cenu, ale bez názvu obchodu. Ak ste ho nestihli prečítať, auto vám ho rado ukáže. A tie najzaujímavejšie z pohľadu cielenej reklamy vám bude infotainment ukazovať automaticky. A ďalší benefit pre automobilku – ak sa vám to nebude páčiť, priplaťte si – podobne ako napríklad pri filmových kanáloch alebo spravodajských weboch, za „nadštandard“ a reklamu vám vypnú.

Ford tieto vízie, tak trochu ako z Blade Runnera, kde na vás vyskakovala holografická reklama spoza každého roku, nekomentoval. Respektíve k možnému využitiu technológie povedal len, že ide o patent a patent neznamená, že daná technológia musí byť naozaj aj nasadená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reklama #Ford #patent #infotainment
Články podľa značiek