Nový bavorský šport: Zlikvidujte nabíjačku mletým mäsom!

S rastúcim počtom elektromobilov sa zdvíha aj vlna vandalizmu, ktorý je proti nim namierený. A ten má občas naozaj primitívnu podobu.

21.05.2021 14:00
maso nabíjačka Foto:
Takto v Mníchove poškodili niekoľko nabíjačiek pre elektromobily.
debata (4)

Približne 17 percent poškodení verejných nabíjacích staníc v Nemecku pripadá na vandalizmus. V Bavorsku však vandali prišli s naozaj nechutným spôsobom, ako verejné nabíjačky znefunkčniť. Začali pchať do nich mleté mäso, ktoré sa vďaka svoje konzistencii dostane hlboko do konektorov zásuviek, ktoré tým pádom vyradia a treba ich vymeniť. Stalo sa tak najnovšie na mníchovskej Marklandstrasse. A nešlo zďaleka o prvý prípad poškodenia verejnej nabíjačky touto formou. Vandalov sa doteraz nepodarilo nájsť.

V Nemecku sa rozvíja aj ďalší druh „vandalizmu“. Niektorí majitelia elektromobilov pripájajú svoje autá k nabíjačkám a verejným wall-boxom bez toho, aby spustili nabíjanie. Snažia sa totiž takto parkovať zadarmo na spoplatnených parkoviskách. To však vyvolalo softvérové problémy, keď sa niekto pripojil k druhému konektoru a snažil sa autorizovať nabíjanie. V skutočnosti však autorizoval nabíjanie auta, ktoré bolo pripojené ako prvé, no len „na oko“. Tento problém sa však medzičasom už podarilo vyriešiť.

Vandali sa však vedia realizovať aj inak. Približne pred rokom sa objavilo video, ktoré zverejnil vodič Tesly Model 3. Ten svoje auto zaparkoval na podzemnom parkovisku a pripojil ho k nabíjačke. Dvaja muži, ktorí zaparkovali vedľa neho, sa pokúsili vytrhnúť kábel z auta, neskôr ho chceli aj vykopnúť a začali kopať aj do samotného auta.

Tesla má však Sentry Mode, čo je špeciálny režim, umožňujúci nakrúcať všetko, čo sa v bezprostrednom okolí auta deje, aj keď majiteľ v ňom nie je prítomný. Teda aj vandalizmus a pokusy o krádež. Takto to vyzeralo v realite:

Pomerne agresívna kampaň proti spaľovacím autám a hlavne dieslom, ktorou sa prezentujú niektorí environmentalisti a aj politici zákonite vyvoláva protitlak a niektorí ich majitelia sa potom prejavujú tiež agresívne.

Asi by nezaškodilo celú rétoriku v prospech elektromobilov a aj proti nim zmierniť a posunúť z roviny emócií a nabubralých politických deklamácií do objektívneho posudzovania faktov, ktoré v súčasnosti chýba ako soľ. Možno potom by sme sa vyhli aj takým hlúpym a primitívnym prejavom, o ktorých práve píšeme.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #vandalizmus #nabíjacia stanica #verejná nabíjacia stanica
Články podľa značiek