Vo Fínsku vznikla neuveriteľná autopožičovňa. Sú v nej samé staré Lady

Nostalgia za starými ruskými Ladami nevládne len v Česku a na Slovensku. Dobre si ich pamätajú aj Fíni. V najlepších časoch sa tam ročne dovážalo 10 000 kusov. Teraz majú príležitosť cestovať do svojej mladosti. Vďaka novej požičovni áut.

21.05.2021 18:00
debata (4)
Hannu Laurikainen sa rozhodol pre radikálnu... Foto: Yle
Fínska autopožičovňa satrých Lád Hannu Laurikainen sa rozhodol pre radikálnu životnú zmenu. Kariéru bruselského úradníka zamenil za podnikanie so starými Ladami. Má ich zatiaľ desať, z toho osem je v ponuke v jeho autopožičovni.

Toto je príbeh jedného Fína, ktorý sa vzoprel osudu úradníka. Roky dral nohavice na ministerstve dopravy a potom sedel šesť rokov v bruselskej kancelárii. Jedného dňa si však povedal, že s takýmto životom končí, hoci sa mu neviedlo zle. Hannu Laurikainen, ktorého lákali nevšedné podnikateľské nápady, začal podnikať sám. A stvoril čosi nevšedné. Založil autopožičovňu Siperian Hummeri Oy, čo možno preložiť ako Sibírsky homár. Ide však aj slovnú hračku, keďže Hummeri si možno vyložiť ako názov amerického off-roadu Hummer. Tie však v jeho požičovni áut rozhodne nenájdete. Je tu čosi nečakané.

Laurikainen si zadovážil z pobaltských krajín desať vozidiel Lada, vyrobených ešte pred pádom železnej opony. Sú tu takmer všetky typy vrátane legendárnej Nivy a sedanov či kombi s označením od 2101 až po 2106. Každé auto dostalo dokonca svoj názov. Takže napríklad béžová Niva je „Sibírsky Hummer“ a VAZ 2106, teda slávna tisícšesťstovka, bola zasa pokrstená ako „Minister“. Odvážny podnikateľ, ktorý vykročil na neprebádanú pôdu, ráta s nostalgiou staršej generácie Fínov. Tí totiž Lady veľmi dobre poznajú. Hoci boli rusko-fínske vzťahy často napäté, Fínsko patrilo k významným exportným trhom AvtoVaz-u.

Požičať si môžete Nivu, ale aj klasické sedany,... Foto: Yle
Fínska autopožičovňa starých Lád Požičať si môžete Nivu, ale aj klasické sedany, vrátane kedysi luxusnej Lady 2106, teda slávnej tisícšesťstovky.

Ruské autá sa do tejto krajiny dovážali vo veľkom v sedemdesiatych aj osemdesiatych rokoch. Mnohým tak evokujú mladosť. V najlepších časoch mierilo ročne do Fínska až 10 000 vozidiel. To nie je málo, ak si uvedomíme, že Fínov je dnes približne 5,5 milióna a v osemdesiatych rokoch počet obyvateľov neprekročil päťmiliónovú hranicu. Lady všemožných druhov tak boli na fínskych cestách asi takou samozrejmosťou ako v bývalom Československu. Pochopiteľne, dnes je to inak, absolútnu väčšinu z nich „zožrala“ hrdza, hoci na export mierili tie najlepšie exempláre. Spomienky však ostali živé.

Aj vôňa tohto interiéru vás vráti do... Foto: Yle
Fínska autopožičovňa starých Lád Aj vôňa tohto interiéru vás vráti do sedemdesiatych a osemdesiatych rokov.

Laurikainen otvoril svoju požičovňu len v apríli, podľa jeho slov ale nejde o prvoaprílový žart. Biznis sa síce nerozbehol tak, ako by si majiteľ prial, ale zatiaľ mu to neprekáža. „V týchto autách niečo je. Prinajmenšom sa nemôžete skryť pred zvedavosťou okolia. Stačí ísť s Ladou na nákup a hneď sa vám ktosi prihovorí,“ tvrdí Laurikainen. Nostalgia priviedla do požičovne aj jedného majetného podnikateľa, ktorý na dvore zaparkoval s luxusným Mercedesom. Túžil si jedno také auto kúpiť. „Po jazde síce povedal, že je to kopa šrotu, ale jazdu si užil,“ opisuje skúsenosť s klientom Laurikainen.

Laurikainen tvrdí, že neohrabanosť, nízky výkon či menej komfortu k starým ruským autám jednoducho patria. Majú však veľkú výhodu. Takmer všetko si dokáže majiteľ požičovne opraviť sám. „Nie som mechanik, ale všetko spravím doma v garáži. Doteraz nedošlo k jednej poruche, ktorú by som nezvládol.“ V budúcnosti plánuje tento Fín, ktorý prekonal krízu stredného veku, obohatiť ponuku o balíčky, v rámci ktorých si zákazníci nebudú musieť auto požičať, ale môžu si viacero modelov odskúšať na vlastnej koži. Tak ako, prijali by ste aj vy takýto krátky návrat do mladosti?

Tatra 603 - 1960 Čítajte viac V Nemecku predali nádhernú Tatru 603. Len sa tak po nej zaprášilo

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #väz #AvtoVaz #Lda #autopožičovňa
Články podľa značiek