Gigafactory v Berlíne mešká. Nové batérie 4680 tak dostanú ako prvé autá z Texasu

Minulý týždeň navštívil Elon Musk rozostavanú továreň v Berlíne a posťažoval si na nemeckú byrokraciu, kvôli ktorej dôjde k posunu termínu výroby. Z toho istého dôvodu prídu Nemci pravdepodobne aj o primát využitia nových batériových článkov 4680.

25.05.2021 18:00
debata (4)
Berlínska Gigafactory sa rozbehne pravdepodobne... Foto: Tesla
Tesla - Gigafactory Berlín Berlínska Gigafactory sa rozbehne pravdepodobne až koncom roka. To znamená približne polročný sklz.

Elon Musk, šéf Tesly, je roztrpčený zo zložitých schvaľovacích procesov v Nemecku, ktoré zdržujú spustenie výroby crossoveru Tesla Y v novej Gigafactory neďaleko Berlína. Pôvodne mali byť linky supertovárne v prevádzke začiatkom leta, no stavba nemá stále potrebné povolenia. Výstavba síce pokračuje, ale len vďaka predbežným ekologickým povolenkám, ktorých má už dvanásť. Tie finálne chýbajú. Minulý týždeň v piatok na to reagoval Musk počas svojej krátkej návštevy Berlína:

„Myslím si, že by tu mohlo byť menej byrokracie, bolo by to lepšie. Mal by existovať nejaký aktívny proces odstráňovania administratívnych prekážok. Inak sa budú postupne kumulovať, až ich bude nakoniec toľko, že nemôžete spraviť vôbec nič.“ Zopár slov dodal aj k možnému spusteniu výroby: „Je ťažké to presne predpovedať, pretože autá môžete začať vyrábať iba vtedy, ak sú na mieste všetky potrebné súčiastky. Vyzerá to tak, že by sme výrobu mohli spustiť koncom tohto roka,“ cituje Muska agentúra Reuters.

Tesla Y z berlínskej fabriky mala byť prvou s... Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Tesla Y z berlínskej fabriky mala byť prvou s novými batériami, využívajúcimi články 4680.
Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Tesla ‘zabila‘ muža, ktorý ju miloval. Až priveľmi!

Nemci tým pravdepodobne prídu o primát výroby crossoveru Tesla Y s novými batériovými článkami 2108. Vyzerá to totiž tak, že skôr než Giga Berlin dokončia a spustia výrobu Tesly Y v Gigafactory, ktorá rastie súčasne v Texase. Keď dostal Musk na Twitteri otázku, či existuje možnosť, že články 4680 využije Tesla v Texase, odpovedal stručne a jasne: „Tesla siahne hneď po novších článkoch.“ Tie majú priniesť výrazné zlepšenie dojazdu, rýchlosti nabíjania a stabilizovať krivku nabíjania. Šušká sa, že v oblasti dojazdu by malo dôjsť k dvojcifernému percentuálnom nárastu.

Už dnes má Tesla Y Long Range dojazd podľa metodiky americkej EPA 524 km, takže tá nová by mohla prekročiť 600 km či sa dokonca priblížiť k hranici 700 km. Presnejšie údaje Tesla neuviedla. Počas vlaňajšej akcie Battery Day však deklarovala, že nové články majú potenciál predĺžiť dojazd o 16 %. Nové batérie by mali byť pritom o 20 % lacnejšie a vyrábané rýchlejšie. Už v budúcom roku tak chce Tesla dosiahnuť ročnú výrobnú kapacitu 100 GWh batérií a v roku 2030 by malo ísť o viac ako 3 TWh.

Tesla 3 - brzdy Čítajte viac Tesla 3 v marci ‘valcovala‘ rakúsky trh. Nestačil na ňu ani Golf!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Y #batérie 4680
Články podľa značiek