Číňania stvorili ďalší ‘rozprávkový‘ most. Zvlnený visí 140 m nad kaňonom

Keď sa začali šíriť na internete prvé snímky mosta Ruyi Bridge, mnohí tvrdili, že ide o podvod vytvorený na počítači. Zvlnený most zo skla a ocele je však skutočný. Nie každý si naň ale asi trúfne.

24.05.2021 20:00
debata (18)
Most Ruyi Bridge tvoria tri zvlnené a vzájomne... Foto: Youtube
Ruyi Bridge - most v Číne Most Ruyi Bridge tvoria tri zvlnené a vzájomne prepletené mosty. Na dĺžku má 100 metrov.

Čína je domovom tých najneuveriteľnej­ších mostov. V krajine ekonomického boomu nájdeme najvyšší sklenený most na svete, najdlhší most nad morom a tiež tri zo štyroch najdlhších visutých mostov planéty. Teraz k nim pribudol ďalší architektonický zázrak – 100 metrov dlhý most Ruyi Bridge, ktorý sa klenie nad 140-metrovým kaňonom Shenxianju v provincii Če-ťiang. Keď sa jeho snímky objavili po prvýkrát na sociálnych sieťach, mnoho ľudí sa domnievalo, že ide len o prácu šikovného grafika, ktorý ho vytvoril v počítači. Lenže tento most je skutočný. Či skôr „neskutočný“?

Za návrhom stojí He Yunchang, expert na oceľové konštrukcie a člen združenia China Metal Structure Association. Jeho meno nie je vo svete architektúry neznáme, spája sa napríklad s „Vtáčím hniezdom“ – štadiónom, ktorý bol súčasťou olympijských hier v Pekingu v roku 2008. Tentoraz vytvoril konštrukciu, ktorá sa skladá z troch vzájomne prepletených zvlnených mostov, ktorých časť je zo skla. Dve spodné mostovky sú vzájomne prepojené. Z diaľky most pôsobí ako hodváb vo vetre, prevesený cez dva okraje priepasti. Z každého uhla vyzerá inak. Keď sa k nemu blížite, pôsobí, akoby sa vlnil.

He Yunchang sa pri jeho návrhu inšpiroval tvarom „ruyi“, ktorý symbolizuje v čínskom folklóre silu a šťastie. Je to ale most len pre „silné žalúdky“, pretože pohľad do hlbín kaňonu cez transparentnú podlahu nezvládne každý. V každom prípade je Ruyi Bridge fascinujúcim dielom, ktoré pritiahne do provincie Če-ťiang státisíce turistov a dokonale zapadá do fascinujúcej prírodnej scenérie, ktorú tento kúsok Číny ponúka.

Čína - diaľničná obrátka Čítajte viac Video: V Číne stvorili neuveriteľnú diaľničnú obrátku

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Most #Ruyi Bridge
Články podľa značiek