Hyundai prezradil za Atlantikom viac o elektrických novinkách. Bude sedan aj SUV

Počas prezentácie Ioniqu 5 v USA padli informácie o ďalších pripravovaných elektromobiloch Hyundaia. Príde sedan Ioniq 6 a veľké SUV Ioniq 7.

26.05.2021 14:00
Hyundai - nové elektromobily Foto:
Počas prezentácie parametrov Hyundaia Ioniq 5 v USA naznačila kórejská automobilka budúcnosť ďalších elektromobilov.
debata

Elektrický crossover Ioniq 5 v Európe už dobre poznáme. Dokonca aj jeho cenu. Na Slovensku štartuje základná verzia na 41 390 eurách. Za Atlantikom je však novinkou. Tamojšie zastúpenie automobilky ho predstavilo americkému publiku len tento týždeň. No čo je ešte zaujímavejšie, pribalilo aj zopár informácií o elektrických novinkách blízkej budúcnosti. Tak sme sa vďaka webu Carscoope, ktorý na prezentáciu upozornil, dozvedeli, čo sa bude skrývať za dávnejšie zverejnenou nomenklatúrou – presnejšie pod označením Ioniq 6 a Ioniq 7.

Obe vozidlá bude spájať elektrická platforma E-GMP s 800 V archi­tektúrou, známa z Ioniqu 5 a Kie EV6. Lenže Ioniq 6, ktorý dorazí v roku 2022, bude sedanom odvodeným zo štúdie 4-dverového kupé Prophhecy z vlaňajšieho roka. Rozmermi by mal pripomínať model Sonata, i keď v športovejšom duchu. Základný paket batérií má mať mať 73 kWh a verzia s jedným elektromotorom výkon 160 kW. Výkonnejšia verzia s dvojicou elektromotorov však poskytne až 230 kW. Hyundai sľubuje dojazd 300 míľ, čo je približne 480 km. A to podľa americkej metodiky EPA.

O dva roky neskôr, teda v roku 2024, by mal doraziť Ioniq 7, ktorý chce rozvíriť vody v triede veľkých 7-miestnych SUV. Bude to teda elektrický pendant amerického Hyundaia Palisade. A keďže veľké auto potrebuje veľa energie, do vienka by mala „sedmička“ dostať batérie s kapacitou až 100 kWh, zatiaľ najväčšou v ponuke elektrických Hyundaiov. Dojazd však ostane na úrovni 300 míľ. Hyundai sa vyjadril, že od Ioniqu 7 má veľké očakávania a to najmä v USA. Či sa dostane aj do Európy, je zatiaľ tajomstvom. V každom prípade bude elektromobilov od Hyundaia ešte podstatne viac. Päťkou, šestkou a sedmičkou to nekončí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #elektromobily #Ioniq
Články podľa značiek