Lamborghini na predaj? Briti za značku ponúkli 7,5 miliardy eur

O tom, že Lamborghini by mohlo byť na predaj sa špekuluje už niekoľko rokov, aj keď to materský koncern odmieta. Najnovšie by sa malo kompletné portfólio modelov elektrifikovať.

27.05.2021 12:00
debata
Ponuka Britov za prevzatie značky Lamborghini... Foto: Lamborghini
Lamborghini Huracán Evo RWD - 2020 Ponuka Britov za prevzatie značky Lamborghini je pomerne štedrá. (Na obrázku je Huracán Evo RWD, rok 2020)

Ponuka na prevzatie Lamborghini neprekvapuje. Už koncom roku 2019 sa špekulovalo o zásadných zmenách v koncerne Volkswagen. Jeden z najdrastickejších ozdravných scenárov znel, že SEAT skončí úplne, značka Lamborghini sa predá a koncern sa sústredí na domáce značky.

Napokon z toho našťastie nebolo nič, od SEAT-u sa oddelila Cupra, ktorá sa relatívne dobre etablovala na trhu a Lamborghini vraj čaká elektrická budúcnosť. O tom sme písali len pred pár dňami, keď výrobca exkluzívnych superšportov oznámil najväčšiu investičnú akciu vo svojej histórii. Je ňou plán elektrifikácie modelového portfólia v hodnote 1,5 miliardy eur.

Spoločnosť, ktorú v rámci koncernu VW vlastní Audi, uviedla, že prvé hybridné autá uvedie na trh v roku 2023, pričom do konca roka 2024 budú všetky jej modely „elektrifikované“. Lamborghini však počíta s uvedením prvého čistého elektromobilu až v druhej polovici tohto desaťročia.

Z tohto uhla pohľadu by možno ani nebolo na škodu, ak by sa Lamborghini osamostatnilo. Koncern Volkswagen dostal totiž predbežnú nezáväznú ponuku na predaj značky Automobili Lamborghini, ktorá je na sumu 7,5 miliardy eur.

Bugatti - Molsheim Čítajte viac Bohatých ‘korona‘ netrápi. Bugatti, Lambo aj Rolls lámu rekordy

O Lamborghini má záujem švajčiarsko-britské konzorcium zložené z Quantum Group a londýnskej investičnej firmy Centricus Asset Management. To podľa magazínu Autocar, ktorý informáciu zverejnil, predložilo uvedenú ponuku.

Vedenie Audi v prvej reakcii uviedlo, že Lamborghini aktuálne nie je na predaj. Ale pravdou je, že o jej predaji sa od roku 2019 hovorilo už viackrát. Naposledy Volkswagen svoj záujem o zachovanie značky v portfóliu automobiliek, ktoré vlastní opätovne potvrdzoval na prelome rokov, keď sa okrem Lamborghini hovorilo aj o konci značky Ducati. Uvidíme, ako to napokon dopadne a či predsa len na prelome rokov nebude výrobca exkluzívnych superšportov meniť majiteľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #VW #Lamborghini #superšporty #koncern Volkswagen
Články podľa značiek