Mercedes-Benz EQE: Elektrická ‘trieda E‘ je za rohom. Možno nahradí CLS

Stuttgartský „ohňostroj“ pokračuje. Blíži sa už piata tohtoročná elektrická premiéra. Tentoraz sedanu veľkosti triedy E.

27.05.2021 18:00
debata
Nový aerodynamický sedan EQE je postavený na... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQE - maskovaný prototyp 2021 Nový aerodynamický sedan EQE je postavený na skrátenej platforme EVA 2 vlajkovej lode EQS. Testy predsériových prototypov sú už v plnom prúde.

Stuttgart plní to, čo sľúbil. Jörg Burzer, člen predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz, hovoril totiž začiatkom tohto roka o „elektrickom ohňostroji“. A ten Mercedes-Benz naozaj odpálil. Len v tomto roku predstavil nové sériové elektromobily EQA, EQB, vlajkovú loď EQS aj koncept elektrickej osobnej dodávky EQT, ktorá sa už príliš nelíši od sériového modelu. To ale nie je koniec. Na rade je ďalšia významná premiéra – Mercedes-Benz EQE. Tentoraz pôjde o elektrického pendanta triedy E, alebo ak chcete, menšie EQS. Novinka bude totiž zdieľať práve jeho základy, teda platformu EVA 2, i keď so skráteným rázvorom.

Mercedes-Benz EQS - výroba 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQS: Superauto už schádza z liniek supertovárne

Komfortný sedan bol od začiatku vyvíjaný ako batériový elektromobil. Podľa neoficiálnych informácií má byť EQE dlhé 4 935 mm, ale v kabíne ponúkne vďaka kompaktnej elektrickej technológii priestor väčší než klasická trieda E. Asi na úrovni jej predĺženej verzie, ktorá je dostupná v Číne. Od EQS si EQE požičia aj ďalšie technológie. Napríklad pneumatické odpruženie či riadenie všetkých štyroch kolies. Vylúčený nie je ani obrovský displej MBUX Hyperscreen. Vzhľadom na identickú platformu sa očakáva, že EQE dorazí v podobe verzie 450+ so zadným elektromotorom ( 245 kW) aj ako štvorkolka 580 4Matic (385 kW) s dvojicou elektromotorov.

Mercedes-Benz EQS - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQS: ‘Kozmická loď‘ zo Stuttgartu otvára novú epochu

Batérie môžu mať kapacitu 90 alebo možno až 108 kWh. S energiou bude EQE šetriť vďaka špičkovej aerodynamike. Tej bude podriadený aj dizajn. Preto by malo EQE pripomínať väčšie EQS. Vrátane typickej zaslepenej masky alebo prepojenými zadnými svetlami. Novinka už absolvuje rozsiahly testovací program. Ukázať sa má ešte tento rok, ale k zákazníkom zamieri až v tom budúcom. Šušká sa, že športovo ladené EQE by mohlo znamenať koniec modelu CLS, ktorý bol 4-dverovou kupé verziou triedy E. V ponuke by si totiž aj vďaka radikálne odlišnému pohonu mohli prekážať.

Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQT Concept: Viac než len ‘nemecké Kangoo‘

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #elektromobily #Mercedes-Benz EQE
Články podľa značiek