Mototechna: Toto je 10 najpredávanejších luxusných áut z bazárov

Pandémia síce zasiahla trh nových áut, ale tým ojazdeným sa darí. A platí to najmä o tých luxusných. Z autobazárov sa míňajú doslova ako teplé rožky. Vyplýva to aj zo štatistík spoločnosti Mototechna a jej divízie Prémium, ktorá sa orientuje na luxusnejšie a menej ojazdené modely.

31.05.2021 12:00
debata (3)
Tak ako na trhu s novými autami utrpeli... Foto: AAA Auto
AAA Auto - autobazár Tak ako na trhu s novými autami utrpeli najmenej prémiové značky, to bolo aj na trhu tých ojazdených. Kým však predaje nových luxusných áut predsa len klesli, predaje z autobazárov zaznamenali 30 % nárast, na Slovensku to bolo o 13 % viac.

Ako konštatuje Mototechna, za sedem rokov fungovania divízie Premium narástli predaje prémiových ojazdených áut na Slovensku a v Česku o 177 %. Kým celé odvetvie sa kvôli koronavírusu ocitlo v recesii a predaje nových áut padli medziročne o viac ako 20 %, kríza vôbec nezasiahla luxusné a drahšie jazdené vozidlá s cenou presahujúcou 30 000 eur. Podľa štatistík Mototechny sa ich od apríla 2020 do apríla 2021 predalo až 700 kusov, čo znamená medziročný nárast o 30 %!

„Prémiový tovar, vrátane automobilov luxusných značiek a drahších modelov, zostal v priebehu ročnej pandémie v podstate nedotknutý. Klientela, ktorá si luxusné a drahšie vozidlá môže dovoliť, je finančne zabezpečená a ani doba krízy neovplyvnila jej chuť nakupovať,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Aures Holdings, pod ktorú Mototechna Premium patrí. Svoje mohol ale zohrať aj fakt, že zákazníci prémiových značiek sa rozhodli dať prednosť pred novými autami mierne ojazdeným vozidlám, ktoré sú výrazne lacnejšie.

Najpredávanejšie ojazdené áutá s cenou nad 30 000 eur

Poradie Model
1. Škoda Kodiaq
2. BMW X6
3. BMW X5
4. Volkswagen Touareg
5. Ford Tourneo Custom
6. Audi A5
7. Mercedes-Benz GL
8. BMW 5
9. Toyota Land Cruiser
10 Audi Q7

Napriek tomu, že prémiové značky sa v minulosti spravidla zameriavali na luxusné limuzíny, za posledné roky podľa Mototechny prevážil všeobecný záujem o SUV, ktorých sa v tomto segmente predáva na slovenskom a českom trhu vyše 65 %. Na Slovensku je v rámci prémiových vozidiel medzi zákazníkmi najobľúbenejšie BMW, nasleduje Mercedes-Benz a potom Škoda. „V segmente ojazdených automobilov, ktorých predajná cena presahovala 30 000 eur, sme na Slovensku v posledných rokoch sledovali medziročné nárasty predajov okolo 20 %,“ konštatuje Vaněček.

Výrazný skok nastal podľa neho v roku 2018, keď predaje narástli o takmer 60 % oproti roku 2017, a tento rok sa napriek dlhodobo zatvoreným pobočkám zvýšil predaj luxusných ojazdených vozidiel na Slovensku o 13 %. Medzi najdrahšími predanými vozidlami z ponuky Mototechny Premium bol v minulom roku Mercedes-Benz GLE 63S AMG Coupé z roku 2015 s necelými 9 000 najazdenými kilometrami, pričom zaň zákazník zaplatil 105-tisíc eur. Na druhom mieste sa umiestnilo Audi Q8 50TDI z roku 2019 s necelými 19 000 kilometrami, ktoré sa predalo za 73 000 eur.

TUV Report - 2017 Čítajte viac Tieto autá hľadáme v bazároch najčastejšie. Čím môžu nepríjemne prekvapiť?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ojazdené autá #autobazár #predaj jazdených áut #Mototechny
Články podľa značiek