Rolls-Royce pracuje na elektromobile. Je to potvrdené

Zdanlivo nepredstaviteľné je skutočnosťou. Britský Rolls-Royce privedie na svet čistý elektromobil. A bude to o päť rokov skôr, ako plánoval. Elektrický pohon vraj perfektne zapadá do jeho charakteru.

01.06.2021 12:00
debata
Koncepčný elektrický Rolls-Royce  EX102 z roku... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce - 102EX Electric Concept - 2011 Koncepčný elektrický Rolls-Royce EX102 z roku 2011 sa neujal. Jeho batérie mali kapacitu len 71 kWh, čo limitovalo dojazd. V budúcnosti to však môže byť oveľa viac. Takže čas elektrickej limuzíny alebo SUV sa nezadržateľne blíži.

Pamätáte si na rok 2011? Rolls-Royce vtedy predstavil na autosalóne v Ženeve šokujúci koncept 102EX s čisto elektrickým pohonom, teda elektrickú konverziu vtedajšieho Phantomu. Zákazníci mu však veľmi rýchlo vystavili stopku, takže do výroby sa nikdy nedostal. Neskôr sa automobilka vyjadrila, že na elektrický model síce úplne nezanevrela, ale že príde až vtedy, keď nastane vhodný čas alebo keď si to vynútia emisné regule. Ten čas však zjavne prichádza. Potvrdil to sám šéf značky Torsten Müller-Ötvös pre Bloomberg.

Rolls-Royce Ghost - 2021 Čítajte viac Rolls-Royce Ghost: Duch už nie je z BMW. Je to malý Phantom

Napokon, elektrickú budúcnosť už ohlásil Jaguar či Cadillac. Podľa Müllera-Ötvösa už automobilka na čisto elektrickom aute pracuje a má prísť skôr, ako sa očakávalo. Pôvodné informácie naznačovali, že sa tak stane v roku 2030, teraz sa ale hovorí o roku 2025. Uvidíme, o aké auto pôjde. Nový Ghost a ani Phantom postavené na platforme Luxury of Architecture, ktorá nebola rozhodne lacná, a ktorou sa Rolls-Royce technologicky odtrhol od materského BMW, na takúto konverziu pripravené nie sú. Takže novinka ostáva záhadou. „Je to zatiaľ tajomstvom. Samozrejme, bude to úplne nový Rolls-Royce,“ priblížil Müller-Ötvös.

Rolls-Royce - Spirit of Ecstasy Čítajte viac Bohatí problémy nemajú. Rolls-Royce zažíva pandemické ‘zlaté časy‘

A dodal, že elektrifikácia perfektne zapadá do DNA značky. „Krútiaci moment elektromotora a jeho extrémne tichý chod ladia s tradíciou Rolls-Royce. Nie sme známi hlučnými motormi a hlasným prejavom výfukov. A to je veľká výhoda,“ dopĺňa šéf automobilky. Napokon nový model má niesť názov Silence Shadow (Tichý tieň), ktorý si dala značka zaregistrovať. Na druhej strane možno predpokladať, že prechod na elektromotory nebude radikálny. Rolls-Royce má totiž stále veľa zákazníkov, ktorý priam milujú jeho 6,75-litrový 12-valec. Phantom je s ním taký tichý, že konštruktéri museli vytvoriť v kabíne aspoň nejaký šum, pretože úplne ticho pôsobilo depresívne.

Rolls-Royce Boat Tail - 2021 Čítajte viac Rolls-Royce Boat Tail: Táto ‘jachta‘ je najdrahším autom planéty

Lenže je tu aj skupina nových zákazníkov, ktorým elektrický pohon imponuje, napríklad z dôvodu ekológie, a v tomto smere im dnes Rolls-Royce jednoducho nemá čo ponúknuť. Technologický pokrok môže navyše o pár rokov pokročiť tak, že elektrický Rolls-Royce nebude limitovaný dojazdom. Naopak, luxusná limuzína najvyššej triedy si môže dovoliť obrovské batérie, pretože vysoká hmotnosť jej na rozdiel od športových elektromobilov neprekáža. V každom prípade predpokladáme, že výroba benzínových modelov Phantom, Ghost, Wraith, SUV Cullinan a kabrioletu Dawn pobeží paralelne.

Ide o relatívne novinky, najmä Ghost, ktoré sa nemôžu len tak stratiť z ponuky. Už aj z ekonomického hľadiska. Elektrický „rolls“ by však dokázal vyvážiť ich zúfalé emisie, ktoré špatia emisný kôš celého koncernu BMW Group. Takže ak sa kdesi spaľovacie motory udržia, tak to bude práve v Goodwoode, ktorý sa nimi rozlúči ako posledný. Podobne je to s Bugatti či Lamborghini v koncerne Volkswagen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Rolls-Royce
Články podľa značiek