Na Slovensku odhalili takmer 19 000 áut so ‘stočenými‘ kilometrami

Systém Registra prevádzkových záznamov vozidiel prináša svoje ovocie. Stáčanie odometrov už nie je taký biznis ako v minulosti. No prispieť musíte aj vy. Priemerne stáčajú podvodníci odometre o 73 000 km.

07.06.2021 18:00
debata (6)
Stáčanie odometrov je starým známym podvodom,... Foto: SOVA
Odometer - kontrola Stáčanie odometrov je starým známym podvodom, ktorý vytvára dojem, že auto je v lepšom technickom stave. Podvodníci týmto spôsobom zvyšujú cenu jazdených áut. Na Slovensku sa pritom v priemere stáčajú odometre o 73 000 kilomterov.

V roku 2018 zaviedlo Slovensko opatrenie proti stáčaniu kilometrov ojazdených áut, keď Ministerstvo dopravy a výstavby SR zriadilo takzvaný Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Do tohto štátneho registra sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra vozidla v rôznych životných situáciách. Informácie doň vkladá v súčasnosti už približne 2 400 subjektov. Povinnosť zasielať údaje RPZV majú najmä výrobcovia a zástupcovia výrobcov vozidiel, servisy, autobazáre, stanice technickej kontroly, pracoviská emisnej kontroly a kontroly originality a mnohé ďalšie.

Vďaka tomu má záujemca o kúpu ojazdeného vozidla väčšiu šancu vyhnúť sa veľmi rozšírenému podvodu. Zámerom tých, ktorí stáčajú odometre, je totiž vytvoriť klamlivú predstavu, že vozidlo má nižší stav najazdených kilometrov a je menej opotrebované. Výsledkom je vyšší finančný zisk pri opätovnom predaji ojazdeného vozidla na úkor budúceho vlastníka, pretože autá so stočenými kilometrami možno predať za vyššie ceny, ako je ich skutočná hodnota. Stáčanie odometrov má súčasne negatívne účinky na bezpečnosť a na ochranu životného prostredia.

Na základe údajov, ktoré sú zverejnené v... Foto: RPZV
RPZV Na základe údajov, ktoré sú zverejnené v ODO-Passe, získate prehľad, či priebeh stavu kilometrov je reálny a odometer nebol stočený. Stav kilometrov sa môže v zobrazených údajoch len zvyšovať. Pokiaľ ODO-Pass zobrazí náhle zníženie stavu kilometrov, jedná sa o manipuláciu s odometrom.

Register prevádzkových záznamov vozidiel však robí z tohto biznisu menej atraktívny druh podvodu. A zdá sa, že to funguje. Od začiatku zaznamenávania informácií do RPZV bolo doteraz odhalených 18 643 vozidiel s pozmeňovanými hodnotami odometra počas celkovej histórie najazdených kilometrov. Upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov malo podľa RPZV 4 514 starších áut. V žiadnom prípade nešlo len o kozmetické úpravy. V priemere malo každé z týchto ojazdených vozidiel stočený odometer až o 73 000 kilo­metrov!

Najčastejšie boli stočené kilometre na vozidlách strednej triedy. Na prvej priečke dominuje značka Škoda, nasledovaná VW, Fordom, Renaultom a Fiatom. Aby systém fungoval, je však potrebné aby sa zákazníci zaujímali o tieto údaje. Nie je to náročné. Informácie z RPZV sú dostupné formou výpisu, takzvaného ODO-Passu u viac ako 950 poskytovateľov ODO-Passov v rámci celého Slovenska. ODO-Pass zobrazuje stav kilometrov v čase, kedy boli zaznamenané. Za vydanie ODO-Pasu zaplatia záujemcovia podľa počtu záznamov od 3,50 do osem eur. Táto investícia je zanedbateľná v porovnaní so stratami, ktoré stáčanie prináša.

Tachometer - odometer Čítajte viac Pozor: Stáčanie kilometrov ‘nevyhynulo‘. Preplatiť môžete až 25 %!

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stáčanie kilometrov #ojazdené autá #odometer
Články podľa značiek