Česi vyvinuli špeciálny vozík na horiace elektromobily

Vozík umožňuje rýchlo dostať čiastočne uhasené vozidlá z podzemných garáží, parkovacích domov alebo iných stiesnených priestorov. Hasiči na ňom pracujú už od roku 2019.

09.06.2021 14:00
debata (5)
Vozík umožňuje odtiahnutie čiastočne uhasených... Foto: HZS Olomouckého kraja
Vozík na odťah horiacich elektromobilov Vozík umožňuje odtiahnutie čiastočne uhasených elektromobilov na bezpečné miesto a ich následné dohasenie.

Uhasiť elektromobil nie je žiadna sranda. Z poškodených batérií sa môžu uvoľňovať toxické plyny, preto hasiči pracujú s dýchacími prístrojmi. Horiace batérie požiar urýchľujú, vznikajú vyššie teploty a hrozí riziko úrazu prúdom. Prerušiť na správnom mieste v poškodenom a horiacom aute vysokonapäťový okruh môže byť občas pomerne adrenalínový šport. Nevyše batérie sú zväčša v podlahe auta, čo k nim komplikuje prístup a pre efektívne hasenie treba auto zdvihnúť.

A to ešte nie je všetko – aj pri zdanlivo uhasených elektromobiloch hrozí oveľa vyššie riziko opätovného vznietenia. A to dokonca s odstupom niekoľkých hodín až desiatok hodín. Tesla napríklad vydala pre hasičov samostatný manuál s návodom, ako hasiť ich modely, ďalšie automobilky robia pre hasičov školenia, alebo im tiež poskytujú návody.

Vozík na odťah horiacich elektromobilov
Vozík na odťah horiacich elektromobilov
+11Vozík na odťah horiacich elektromobilov

Už spomínaná Tesla napríklad dôrazne odporúča, aby aj uhasený elektromobil zostal aspoň 24 hodín na monitorovanom mieste a vo vzdialenosti minimálne 15 metrov od ďalších objektov. V Rakúsku dokonca uhasené elektrické autá na jeden až tri dni ponárajú do kontajnerov so studenou vodou.

Kvôli komplikovanosti hasenia elektrických áut a riziku ich opätovného vznietenia sa olomouckí hasiči rozhodli vyvinúť špeciálny vozík, slúžiaci na odťah čiastočne uhasených elektrických áut na miesta, kde by mohli byť dohasené, následne dlhší čas sledované a v prípade potreby opätovne hasené.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac GM hrozí drahé odkupovanie áut. Horí mu elektrický Bolt

V podstate ide o skladačku, pozostávajúci zo štyroch samostatných, avšak spojovacou konštrukciou spojených vozíkov zvlášť pod každé koleso. Každý z nich má dômyselný systém koliesok a valcových ložísk, umožňujúci im všesmerový pohyb s možnosťou prekonávania menších prekážok, ku ktorým patria napríklad retardéry. Tento vozík je navyše skonštruovaný tak, že s ním môžu jednoducho operovať hasiči samostatne ručne, alebo môže byť ťahaný, prípadne tlačený alebo brzdený ďalším vozidlom.

Video

Umožňuje jednoduché a rýchle vyvezenia auta z podzemných garáží alebo nadzemného parkovacieho domu, teda z priestorov, ktoré sú stiesnené a pre bežnú záchranársku techniku pomerne ťažko prístupné. Zvláštne podložky umožňujú prepravovať aj vozidlá s poškodenými alebo úplne zhorenými pneumatikami. Jednotlivé kolesá sa nadvihnú pomocou pneumatických zdvihákov.

Vozík má nosnosť 4 000 kilogramov, respektíve každá jeho samostatná časť pod kolesami má nosnosť tisíc kilogramov, pričom sama váži približne 40 kg. Vozík hasiči vyvíjali od roku 2019 a postupne ho testovali v rôznych horšie prístupných prostrediach a s rôznymi typmi áut, prevažne elektrických a plug-in hybridných, s kolesami a aj bez nich. Takto univerzálny a odolný transportný vozík pre rôzne modely áut, schopný ich odťahovať aj v komplikovanejších a stiesnenejších podmienkach je unikátny a doteraz nikto nič podobné nevyrába.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #elektromobil #požiar elektromobilu #hasenie elektromobilu #nehoda elektromobili
Články podľa značiek