ICCT: Na elektromobiloch vraj čoskoro ušetríme. Staré auto si však radšej nechajte

Medzinárodná rada pre čistú dopravu má pre záujemcov o elektromobily dobré správy. Podľa tempa znižovania emisií sa môže rozdiel v cene drahých elektrických áut vrátiť už v roku 2025. Problémom je, že tento scenár počíta s prudkým zdražovaním áut na benzín a naftu.

08.06.2021 16:00
debata (12)
Elektrické autá by mali pomerne rýchlo podliezť... Foto: Porsche
ADAC - ecotest elektromobilov Elektrické autá by mali pomerne rýchlo podliezť cenu áut so spaľovacím motorom. Ale najmä preto, že cena tých klasických bude neustále rásť.

Dnes je jasné, že kúpa elektromobilu je v porovnaní s klasickými autami z pohľadu majiteľov, pokiaľ nevyužili priame dotácie na ich nákup, nerentabilná. Elektromobily sú totiž stále výrazne drahšie ako klasika na benzín či naftu. V budúcnosti by sa ale vraj mala karta obrátiť v prospech elektromobilov. A to skôr, ako sa očakávalo. Tvrdí to Medzinárodná rada pre čistú dopravu (ICCT). Má to však chybičku krásy. Vo vzorci sa ráta s ďalším zdražovaním áut so spaľovacími motormi. Závislé to bude od toho, aké vysoké budú ciele EÚ v oblasti znižovania emisií CO2.

ICTT tvrdí, že automobilky sa môžu vydať dvoma cestami. Aby splnili emisné normy, môžu optimalizovať spaľovacie motory alebo zvyšovať podiel predaja elektromobilov. Obe cesty si však vyžiadajú vysoké investície. Kým však cena elektrickej technológie neustále klesá, keďže dlhodobo klesajú náklady na akumulátory a úspory sa dosahujú aj z rastúceho objemu produkcie, pri klasických autách to neplatí. Tie budú kvôli emisným technológiám stále drahšie ako v súčasnosti. Napokon, výrazný rast cien je zjavný už dnes.

Ford F-150 Lightning - 2022 Čítajte viac A je to tu. V Austrálii už zaviedli prvú ‘uhľovodíkovú‘ daň pre elektromobily

Ostáva teda len otázkou času, kedy sa tieto krivky pretnú. Rada tvrdí, že už v roku 2025 bude mať elektrické auto strednej triedy rovnakú cenu ako pendant na benzín. Dnes predstavuje rozdiel v nákladoch približne 6 800 eur, pri elektromobile s dojazdom 350 km (aj s úsporou prevádzkových nákladov), ale v roku 2030 má už majiteľ elektromobilu ušetriť približne 4 200 eur. ICCT tiež vypočítala, že ak by v júli zvýšila Európska únia ambície v súvislosti so znižovaním CO2 zo súčasných 37,7 na 70 % do roku 2030, vyžiadalo by si to zvýšenie priamych výrobných nákladov na vozidlo vo výške asi 1 700 eur.

Herbert Diess a Elon Musk - 2020 Čítajte viac Šéf Volkswagenu opäť kritizoval vodík. ‘Prosím, verte vede.‘

No aj majiteľom áut s úspornými technológiami, napríklad hybridnou, by sa mala zvýšená cena vrátiť na úspore paliva do troch rokov. V priebehu ôsmich rokov má motorista na palive dokonca ušetriť 1 500 eur. Za najefektívnejšie riešenie však považuje ICCT do budúcna i tak batériové elektromobily. Dobíjateľné hybridy, teda plug-in hybridy, sú z jej pohľadu technológiu, ktorá rýchlo skončí. A za ešte menej efektívne označuje spaľovacie motory na syntetické palivá. Palivové články sú podľa jej názoru zas riskantnou cestou, pretože v tejto oblasti vládne neistota.

Nie je totiž isté, či by dokázali výrobcovia zabezpečiť dostatočný objem produkcie, aby mohla cena tejto technológie klesnúť. Budúcnosť sa teda zdá byť jednoznačná. Zvíťaziť majú batériové elektromobily. Ich cena podlezie autá na benzín a naftu aj cenu áut s úspornými technológiami. Svetlé zajtrajšky nás ale nečakajú. Pretože vo všetkých prípadoch budú autá drahšie ako dnes. Ak chcete teda ušetriť, snažte sa udržiavať vaše súčasné auto čo najdlhšie v dobrej kondícii. A možno na ňom ešte aj zarobíte, pretože ceny v bazároch tiež rastú.

elektromobil Čítajte viac Elektromobily na Slovensku: Ako sme na tom naozaj?

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #spaľovacie motory #ceny áut
Články podľa značiek