Automobilky stále plačú. Ich zisk je ale na úrovni pred krízou

Zisk najväčších automobiliek bol v prvom štvrťroku po odpočítaní úrokov a daní v porovnaní s desiatimi predchádzajúcimi rokmi dokonca vyšší!

09.06.2021 12:00
debata (2)
Áut sa síce v prvom štvrťroku v medziročnom... Foto: SITA/AP, Hyundai
Hyundai - výroba Nošovice Áut sa síce v prvom štvrťroku v medziročnom porovnaní vyrobilo menej, ale zisk automobiliek vzrástol.

Podľa agentúry DPA to vo svojej štúdii uvádza poradenská spoločnosť EY. Analytici však zdôrazňujú, že nie je jasné, či bude rast tržieb a zisku pokračovať aj v druhom štvrťroku. EY použila pre svoj kvartálny výpočet hospodárske výsledky 16 najväčších svetových automobiliek. Po odpočítaní konštantných menových kurzov utŕžili od januára do konca marca 403 miliárd eur, čo je o 35 miliárd eur viac ako v rovnakom období vlani a len o 5,8 miliardy eur menej ako v rekordnom roku 2018.

Ešte výraznejšie sa zvýšil prevádzkový zisk. Keby sa kvôli chýbajúcim dátam vynechali údaje značiek Citroën, Opel a Peugeot spadajúcich pod koncern Stellantis, predstavoval by 29,4 miliardy eur. Bol by tak skoro o tretinu vyšší ako v doteraz referenčnom prvom štvrťroku 2017. Podľa automobilového analytika Petra Fusa rekordy súvisia s úspornými programami, ktoré automobilové koncerny zavádzali už pred pandémiou a potom ich počas pandémie ešte rozšírili.

Fiat - výroba Tychy Čítajte viac Kvôli čipovej kríze sa len v prvom polroku nevyrobí 2,5 milióna áut

Pozoruhodné podľa neho tiež je, že posilňovanie nových pohonných technológií ako elektromobilov a plug-in-hybridov nemalo citeľný dopad na marže. Pre ďalšie rekordy bude dôležité, ako sa ďalej vyvinie ešte nedoriešená kríza ohľadom dodávok čipov. Tá u mnohých výrobcov spôsobuje odstávky produkcie. „Krátenie dodávok polovodičov vedie k značnému obmedzeniu výroby, v priebehu tohto roka sa zrejme nevyrobí niekoľko miliónov vozidiel,“ povedal Fus agentúre DPA.

Čo sa týka počtu predaných vozidiel, automobilový sektor sa ešte nedostal na úroveň pred krízou. Celosvetový odbyt osobných áut sa síce v tohtoročnom prvom štvrťroku zvýšil o 15 percent na 16,9 milióna, ale stále bol o deväť percent nižší ako v prvých troch mesiacoch roka 2019.

pneumatiky Čítajte viac Automobilky nebojujú len s pandémiou a nedostatkom čipov. Chýba im aj guma!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilový priemysel
Články podľa značiek