Ford zastavil predaj Mustangu Mach-E. Majiteľom odporúča nejazdiť

Elektromobily majú často bezpečnostné problémy s akumulátormi. Na vlastnej koži to pocítili napríklad Chevrolet s Hyundaiom. Ambicióznu elektrickú novinku od Fordu však trápi čosi celkom iné.

10.06.2021 14:00
debata
Mustang Mach-E trápi podobný problém ako pred... Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E - 2020 Mustang Mach-E trápi podobný problém ako pred rokom VW Golf či Škodu Octavia. Systém núdzového volania nepracuje správne.

Zvolávacie akcie na elektromobily nedávno poriadne zaťažili firemné financie Hyundaiu a General Motorsu. Samozrejme, súviseli s akumulátormi, ktoré sú najrizikovejším a zároveň najdrahším komponentom elektromobilov. Ford má ale so svojím revolučným Mustangom Mach-E celkom iný problém. Akumulátory sú v poriadku, no napriek tomu bude musieť pravdepodobne zamieriť do servisu. A nielen to, automobilka zastavila s okamžitou platnosťou predaj aj dodávky nových vozidiel, ktoré už mierili k zákazníkom.

Problém spočíva v elektronike, presnejšie v systéme núdzového volania eCall, ktorý je v Európe povinný. Takmer presne pred rokom musel k podobnému kroku pristúpiť koncern Volkswagen a zastaviť takmer na dva mesiace predaj modelov VW Golf, Škoda Octavia a Seat Leon, pretože zlyhával prenos dát systému automatického núdzového volania. Mustang Mach-E je na tom podobne, i keď dáta posiela. Kuriózne však je, že nepresné. Záchranným zložkám tak odosiela chybné súradnice miesta, kde sa nehoda stala.

Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Čítajte viac Ford Mustang Mach-E GT Performance: Toto SUV ‘dá dole‘ aj Mach 1

„Potenciálne bezpečnostné riziko bolo zaznamenané pri modeloch Mustang Mach-E, ktoré môžu poskytnúť nesprávne informácie o lokalizácii vozidla v prípade použitia systému eCall. To znamená, že autá v žiadnom prípade nesmú byť dodané zákazníkom. Preto urgentne žiadame dílerov, aby tieto autá neregistrovali do prevádzky, budeme to striktne monitorovať,“ píše sa vo vyjadrení holandského zastúpenia automobilky, ktorého sa problém týka rovnako ako všetkých ostatných.

Majitelia už prevádzkovaných Mustangov Mach-E síce svoje autá používať môžu, ale Ford ich požiadal, aby to, pokiaľ je to možné, nerobili. V prípade nehody by sa vystavili riziku, že pomoc nedorazí na správne miesto. A to by mohlo byť v prípade fatálnych následkov ukrutne drahé aj pre Ford. Automobilka zatiaľ nespresnila, kedy a akým spôsobom zjedná nápravu. Zvolávacej akcii sa ale pravdepodobne nevyhne. Je ale tiež možné, že nakoniec bude stačiť aktualizácia softvéru na diaľku, ktorú Mustang Mach-E zvláda bez problémov.
Ford Mustang Mach-E - 2021
Ford Mustang Mach-E - 2021
+12Ford Mustang Mach-E - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #zvolávacia akcia #Ford Mustang #eCall #Ford Mustang Mach-E
Články podľa značiek