Nový Ford Maverick: Doplnkovú výbavu si vytlačte doma!

Maverick je mimoriadne variabilný. A nielen kvôli množstvu odkladacích priestorov, čo pri pickupoch nie je vôbec samozrejmosť. Len pre zaujímavosť - asi je to vôbec prvé auto so zabudovaným otváračom na fľaše.

14.06.2021 14:00
Ford Maverick (2021) Foto:
Maverick je najmeší z pick-upov značkyy Ford.
debata

Iba pred pár dňami predstavil Ford svoj najmenší pickup, dostal meno Maverick. Ide skôr o voľnočasový pracovný pickup, ktorý síce nie je „vyčačkaný“, zato má však pomerne zaujímavo nastavenú cenu a hlavne umožňuje zákazníkom si ho dokonale prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Aj keď má na dĺžku „len“ 5 metrov, pri veľkosť korby sa myslelo aj na to, aby sa na ňom bez problému dala prepravovať štvorkolka.

Čo znamená najmenší, možno názornejšie ilustrovať na porovnaní s Rangerom, ktorý sa predáva aj u nás. Ten má na dĺžku 5 354 mm, Maverick je od neho so svojimi 5 072 mm takmer o 30 centimetrov kratší.

Tak toto by nás celkom zaujímalo - ak viete... Foto: Ford
Ford Maverick (2021) Tak toto by nás celkom zaujímalo - ak viete ešte o nejakom aute so sériovo zabudovaným otváračom na fľaše, napíšte nám to do komentára!

Pod kapotou má hybridný motor, ktorého základom je 2,5 litrový štvorvalec s výkonom 141 kW, pracujúci v Atkinsonovom cykle. Ten je doplnený elektromotorom a bezstupňovou prevodovkou, poháňaná je len predná náprava. Pohon 4×4 je k dispozícii s druhou motorickou alternatívou, ktorou je dvojlitrový preplňovaný štvorvalec 2.0 EcoBoost s výkonom 184 kW.

Ford pri tomto pickupe síce použil staré meno, avšak zvolil pri ňom, aspoň na americké pomery, originálny prístup. Auto pripravil skôr pre klientov, ktorí s týmto segmentom nemajú skúsenosť a z rôznych dôvodov hľadajú praktické auto. Preto je výrazne kratší, korbu má uspôsobenú tak, že si na ňu možno príslušenstvo nielen kúpiť, ale aj pomerne jednoducho vyrobiť a vďaka množstvu úchytov aj jednoducho upevniť.

Nás na tejto novinke zaujal fakt, že príslušenstvo si môžete vyrobiť nielen na korbu, ale aj priamo do kabíny. Tam je poznať skôr lifestylové zameranie pickupu na množstve rôznych doplnkov, odkladacích priestorov a silnej výbave. Súčasťou príslušenstva je špeciálny držiak na stredovej konzole v priestore pre cestujúcich v druhom rade.

Takto vyzerá prvý integrovaný úchyt pre... Foto: Ford
Ford Maverick (2021) Takto vyzerá prvý integrovaný úchyt pre príslušenstvo, ktoré možno vytlačiť na domácej 3D tlačiarni.

Volá sa FITS, čo je skratka pre Ford Integrated Tether System. Ak sa osvedčia, mohlo by ich byť v kabíne viac. Zaujímavé na ňom je, že príslušenstvo, ktoré sa do neho uchytí, si majiteľ Mavericku môže vytlačiť sám na 3D tlačiarni. Myslelo sa pritom najmä na jednoduchý spôsob úchytu, Ford preň sprístupnil predlohu pre 3D tlač, rovnako ako aj predlohy pre niektoré doplnky do držiaku – napríklad smetný kôš, držiaky nápojov, ruksakov, rôzne tvarované stolíky a podobne.

Systém takýchto držiakov, pokiaľ by sa integrovali aj do prednej časti auta, vôbec nie je zlý nápad, umožní totiž prispôsobiť si interiér špecificky a navyše lacno pre konkrétnu elektroniku, špeciálne zariadenia, jednoducho čokoľvek, čo by chcel mať majiteľ auta v ňom bezpečne uchytené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #pick-up #3d tlač #Ford Maverick #pickup
Články podľa značiek