Hra o pokuty za diaľničné známky pokračuje. Vodiči z nej radosť mať nebudú

Minister dopravy chce pomocou pozmeňovacieho návrhu presadiť v parlamente, aby bolo možné pokuty za neuhradené diaľničné známky udeliť až do dvoch rokov, aktuálne návrh počíta s 12 mesiacmi.

17.06.2021 05:00
debata (51)
Vyzerá to tak, že pokuty za nezaplatené... Foto: Robert Hüttner
dialnicna-znamka-eznamka-nds-nestandard1 Vyzerá to tak, že pokuty za nezaplatené diaľničné známky budú môcť previnilcom chodiť až dva roky po spáchaní priestupku.

Zákon o diaľničných známkach tak trochu pripomína telenovelu. Najprv sa ho rozhodla modifikovať Sulíkova SaS-ka spôsobom, ktorý výrazne vyhovuje vodičom, no štát je z neho zúfalý. Účelom tejto zmeny totiž bolo urýchlenie konaní v prípade nezaplatených pokút tak, aby tie chodili v „rozumnom“ čase a nie až po troch rokoch, keď si už nikto nepamätá kde, kedy a prečo v čase priestupku jazdil.

Zmeny v zmenách

Preto sa zákon upravil tak, že pokutu možno uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti, resp. v tejto lehote o nej treba právoplatne rozhodnúť. Ide o zmenu, ktorá bola súčasťou známeho Sulíkovho „kilečka“. Dodržať túto lehotu je podľa predkladateľov v praxi takmer nemožné, takže tí vodiči, ktorí za jazdu bez diaľničnej známky nedostanú pokutu na mieste, majú veľkú pravdepodobnosť, že ju nedostanú vôbec.

Toto chcelo ministerstvo dopravy zmeniť a zrodil sa návrh, ktorý však bol rovnako extrémny, pretože situáciu obracal o 180 stupňov. Pokutu malo byť podľa neho možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však až do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Tento „opravný“ návrh bol schválený v zrýchlenom konaní, lenže prezidentka ho vetovala a parlament následne jej veto neprelomil.

Minister dopravy Andrej Doležal:... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrej Doležal Minister dopravy Andrej Doležal: "Nesúhlasíme s Kremského bodmi 1 až 5, nesúhlasíme s VIN číslami a nesúhlasíme s 12-mesačnou lehotou, ale dávame ju na dva roky."

Tak sa zrodil kompromisný pozmeňovací návrh poslanca Petra Kremského (OĽaNO) a ďalších, ktorý sa aktuálne „prepracoval“ v parlamente do druhého čítania. Ten znie pomerne rozumne. Pokutu za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky by podľa neho bolo možné uložiť do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do dvanástich mesiacov odo dňa porušenia povinnosti. Vďaka vkladaniu VIN čísla by sa zjednodušili ďalšie prípadné zmeny v systéme, napríklad pri predaji auta a zmene EČV by bolo s nim možno „prepísať“ aj platnú diaľničnú známku.

Všetko „dobré“ preč?

Avšak opäť „do hry“ opäť vstúpilo ministerstvo dopravy, ktorému sa tento návrh nepáči. „Nesúhlasíme s Kremského bodmi 1 až 5, nesúhlasíme s VIN číslami a nesúhlasíme s 12-mesačnou lehotou, ale dávame ju na dva roky,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Tým de facto celý pozmeňovací návrh zmietol zo stola, pretože ten má 6 bodov. Tých prvých opäť, zjednodušene povedané, hovorí o tom, že pri kúpe diaľničnej známky sa bude do systému vkladať aj VIN číslo vozidla, že zle zadané údaje pri kúpe známky bude možné bezplatne opraviť v lehote 7 dní v rozsahu maximálne jedného znaku (teda preklep), že pri duplicitnej úhrade známky bude možné do 14 dní požadovať úhradu späť a že pri zmene držiteľa vozidla a EČV bude možné taktiež do 30 dní požiadať o bezplatnú aktualizáciu záznamu a „spárovanie“ nového EČV s platnou známkou.

Piaty bod je pre ministerstvo najväčším tŕňom v oku, v ňom sa totiž hovorí, že „Pokutu možno uložiť do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do dvanástich mesiacov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo.“

Všetky tieto k vodičom ústretové opatrenia by mali byť pomocou nového pozmeňovacieho návrhu poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) zo zákonu vypustené a lehota na uloženie pokuty by sa predĺžila na dva roky. Ako presne bude tento návrh znieť, uvidíme už onedlho a budeme si môcť overiť, či náhodou v našej kritike v niektorých bodoch ministerstvu dopravy nekrivdíme. V každom prípade podľa Doležala na uvedených zmenách panuje v koalícii dohoda.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #pokuty #diaľničné známky #e-známky #Doležal #zákon o diaľničných známkach
Články podľa značiek