Porsche 911 GT3 nesmie na kalifornské cesty. Je vraj ilegálne

Nové Porsche 911 GT3 Touring je oslavou pre všetkých, ktorí milujú výkon, zadný náhon a manuálnu prevodovku. Lenže práve tá robí problémy kalifornským úradom.

22.06.2021 14:00
debata (3)
Je to ako naschvál. Väčšina kalifornských... Foto: Porsche
Porsche 911 GT3 Touring - 2022 Je to ako naschvál. Väčšina kalifornských zákazníkov si už objednala svoje vysnívané Porsche 911 GT3 a GT3 Touring s manuálnou prevodovkou. No kvôli hlučnosti má práve táto verzia problémy.

Motivácia Porsche prísť na trh s modelom 911 GT3 Touring bola jasná. Chcelo ponúknuť alternatívu vyznávačom klasických športových áut. Je to teda relatívne pohodlné GT, no s výkonom GT3 a dnes už vzácnou manuálnou prevodovkou. Toto auto tak môžete mať plne pod kontrolou. A hoci zákazníci môžu voliť aj 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku PDK, dokonca bez príplatku, GT3 Touring si väčšina z nich kúpi práve kvôli manuálu. Podobne je to v Kalifornii. Lenže práve tu vznikol problém.

Porsche 911 GT3 Touring - 2022 Čítajte viac Porsche 911 GT3 Touring: Toto je oslava purizmu. Má ‘atmosféru‘ a manuál!

Verzia GT3 so 6-stupňovým manuálom sa zdá tamojším úradom hlučná. Testami podľa noriem CCR (California Code of Regulations) prešlo GT3 výlučne s automatom. Tie ostatné sú ilegálne, a tak nemajú možnosť vyjsť na cesty. O to šokujúcejšie je, že Porsche sa túto správu dozvedelo len pár dní po oficiálnom predstavení GT3 Touring. Pritom objednávky bežali už vopred, takže množstvo kalifornských zákazníkov má svoje vysnívané manuálne Porsche objednané. Teraz ich bude musieť Porsche kontaktovať s tým, že môžu zmeniť objednávku na verziu s automatickou prevodovkou.

Porsche Taycan Cross Turismo - 2021 Čítajte viac Porsche Taycan Cross Turismo: Brutálne ‘kombi‘ je realitou. Stovku dá za 2,9 s Druhou možnosťou bude počkať, kým Porsche upraví GT3 a GT3 Touring tak, aby vyhovovali kalifornským normám. To však môže chvíľu trvať, pretože Porsche nemalo zatiaľ dosť času. Auto homologovalo podľa procedúry, ktorá bola naposledy aktualizovaná v roku 1998. Čoskoro sa však má zmeniť, a tak Porsche dúfa, že podľa nových pravidiel obe ostré novinky homologizáciou prejdú bez problémov. Nie je však vylúčené, že viacero zákazníkov nakoniec od kúpy odstúpi, pretože nebude mať chuť čakať – a o model s automatom, ktorý by mohol doraziť skôr, nebudú mať záujem.
Porsche 911 GT3 Touring - 2022
Porsche 911 GT3 Touring - 2022
+16Porsche 911 GT3 Touring - 2022

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche 911 #manuálna prevodovka #Porsche 911 GT3
Články podľa značiek