Audi: Umieráčik už zvoní. Ingolstadt prezradil posledné auto na benzín

Posledné Audi so spaľovacím motorom bude predstavené v roku 2026 a malo by sa predávať do roku 2032. Po ňom zostanú v portfóliu automobilky už len elektromobily.

25.06.2021 12:00
debata (11)
Elektrické Audi Q4 e-tron bude už o pár dní... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron - 2021 Elektrické Audi Q4 e-tron bude už o pár dní oficiálne predstavené aj na Slovensku.

Podľa nemeckých médií Audi skončí s vývojom áut so spaľovacími motormi v roku 2026 a po ňom sa sústredí už len na modely s elektromotormi. Zdroje priamo zo spoločnosti to potvrdili ako magazínu Automobilwoche, tak aj Sueddeutsche Zeitung. Rozhodnutie vraj oznámil výkonný riaditeľ Audi Markus Duesmann na poradie užšieho vedenia spoločnosti tento týždeň v Ingolstadte.

Napriek tomu, že Audi plánuje ukončenie vývoja benzínových, naftových a aj hybridných vozidiel do konca roku 2026, tak s ich predajom bude pokračovať ešte aj nejaký čas po roku 2030. Následne sa spoločnosť stane výlučne výrobcom elektromobilov.

Podľa informácií od Automobilwoche modely A3 a A4 už nebudú mať priamych nástupcov so spaľovacími motormi, namiesto nich prídu elektrické batériové verzie A3 e-tron a A4 e-tron. Podobný osud následne čaká aj modely Audi A5 a A6. V prípade nového Audi A6 bude zároveň s verziou so spaľovacím motorom uvedené aj elektrické Audi A6 e-tron, ktoré sa bude predávať paralelne, do predaja príde zrejme začiatkom roku 2023.

Na to sú mnohí zvedaví, pretože elektrický koncept tohto modelu, predstavený v apríli, sľubuje batérie s kapacitou 100 kWh a dojazd na úrovni až 700 kilometrov. Zároveň to bude len druhý model Audi, vyvinutý na platforme PPE (Premium Platform Electric), ktorá vznikala v spolupráci s Porsche. Premiérovo s ňou príde model Q6 e-tron, zrejme v druhej polovici budúceho roku. Audi a Porsche by na tejto platforme chceli do roku 2030 vyrobiť 7 miliónov automobilov.

Batéria - solid-state Čítajte viac Toyota: Revolučné batérie sú vraj za rohom

Posledným modelom, ktorý bude na trh uvedený so spaľovacím motorom sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane v roku 2026 Audi Q8. Podľa nemenovaných zdrojov priamo z Audi, citovaných pre zmenu denníkom Handelsblatt, bude predaj Audi Q8 so spaľovacím motorom pokračovať až do roku 2032.

S prechodom na elektromobily ráta väčšina veľkých automobiliek. Vyjadril sa tak aj Mercedes, ale ten odmietol zverejniť konkrétne dátumy. BMW vyhlásilo, že v roku 2030 bude polovica jeho modelov jazdiť výlučne na elektrinu, VW tvrdí to isté s rozdielom, že čisto na elektrinu bude v tomto období jazdiť 70 percent ním vyrábaných áut. Ford chce predávať len elektrické autá od roku 2030, rovnako ako aj Volvo a Bentley. Jaguar chce so spaľovacími autami skončiť dokonca ešte o 5 rokov skôr, už v roku 2025.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #elektromobily #e-tron #elektromobilita #Q8
Články podľa značiek