Toto nie je hoax! Continental chce vyrábať pneumatiky z púpavy

Pneumatiky z púpavy sa už využívajú pri bicykloch, v autách sa ich dočkáme zrejme v priebehu budúcej dekády. Púpavy by mohli nahradiť prírodný kaučuk, ktorý začína byť mimoriadne nedostatkovým tovarom.

03.07.2021 16:15
Winter Contact, Taraxagum Logo
Continental skúma potenciál púpav pri výrobe pneumatík už viac ako dekádu.
debata (2)

Viac ako 70 % kaučuku z celosvetovej produkcie sa využíva na výrobu pneumatík do áut, kamiónov a lietadiel. Takýto prírodný kaučuk sa získava z kôry kaučukovníka, ktorý rastie v tropických oblastiach označovaných aj ako „kaučukový pás“. Dopyt po ňom v automobilovom odvetví, ale aj v ďalších postupoch rastie a je čoraz náročnejšie ho uspokojiť. Po polovodičovej kríze môže automobilky už onedlho postihnúť ak „kaučuková“.

Momentálne sa prejavuje hlavne výrazným nárastom ceny. Podľa údajov agentúry Bloomberg sa cena prírodného kaučuku koncom februára vyšplhala približne na 2 doláre za kilogram, čo je štvorročné maximum. Robert Meyer, bývalý generálny riaditeľ gumárenského gigantu Halcyon Agri Corp., predpokladá v nasledujúcich piatich rokoch ďalší výrazný nárast jeho ceny, ktorá by mala atakovať hranicu až 5 eur za kilogram.

Continental sa preto rozhodol hľadať nové ekologické alternatívy. Po prvých úspechoch a oceneniach vo výskume otvoril v roku 2018 experimentálne laboratórium „Taraxagum Lab Anklam“. Tu prebieha ďalší výskum pestovania a spracovania ázijských púpav, s ktorým spoločnosť začala už viac než pred dekádou.

Práve spracovaním koreňa tohto druhu púpavy sa získava guma, ktorá je plnohodnotnou kvalitatívnou náhradou exotického kaučukovníka. Kaučuk získavaný z púpavy nazvali výskumníci po latinskom pomenovaní púpavy Taraxagum.

Continental chce púpavový kaučuk využívať aj pri výrobe pneumatík pre osobné automobily. Jeho uplatnenia v sériovej výrobe sa dočkáme už v nasledujúcej dekáde. V spoločnosti Continental sa použitie prírodnej gumy z koreňov púpavy už osvedčilo v prototypoch pneumatík a úchytov motorov.

Dlhodobým cieľom projektu je pokryť rastúci dopyt po prírodnom kaučuku. Ázijskú púpavu, ktorá sa pri výrobe používa, je možné pestovať na doteraz nevyužitej pôde po cele Európe v oblastiach s miernym podnebím. Skrátia sa tak prepravné trasy, čo výrazne prispeje k zníženiu uhlíkovej stopy pri logistike.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Continental #kaučuk #guma #taraxagum
Články podľa značiek