‘Pretekári‘ na cestách vlani zaplatili pokuty vyše 10 miliónov eur

V roku 2020 zaznamenali policajti celkom 1 656 dopravných nehôd zavinených nedovolenou rýchlosťou. Bolo to len o 13 menej, než v roku 2019, keď nebola obmedzená mobilita.

28.06.2021 19:00
debata (3)
Policajti vlani na mieste uložili v blokovom... Foto: HaZZ/FB
hromadná dopravná nehoda Policajti vlani na mieste uložili v blokovom konaní viac ako 215-tisíc pokút za nedodržanie npovolenej rýchlosti.

Policajti služby dopravnej polície Policajného zboru (PZ) počas minulého roka na mieste uložili v blokovom konaní viac ako 215-tisíc pokút za nedodržanie najvyšších dovolených a ustanovených rýchlostí jazdy vo výške viac ako 10,4 milióna eur. Na správne konanie postúpili 654 zistených porušení.

K slovu prišiel aj inštitút objektívnej zodpovednosti, pričom bolo pomocou neho zistených takmer 40-tisíc porušení. Informoval o tom minister dopravy Andrej Doležal, podľa ktorého nedovolená rýchlosť jazdy bola druhou najčastejšou príčinou vzniku dopravných nehôd i smrteľných dopravných nehôd.

polícia, policajt, pokuta, doprava Čítajte viac Ako sa vymeriavajú pokuty pre neplatičov PZP? No predsa ‘od buka do buka‘!

V roku 2020 zaznamenali policajti celkom 1 656 dopravných nehôd zavinených nedovolenou rýchlosťou jazdy, čo predstavuje pokles oproti roku 2019 o 13 doprav­ných nehôd. Na to, ako výrazne sa v roku 2020 znížila mobilita, to však nie je vôbec pozitívne zistenie, práve naopak. V dôsledku nehôd zomrelo 52 osôb, teda bolo o 24 usmrtených menej ako pred dvoma rokmi.

Ministerstvo dopravy v spolupráci s rezortom vnútra zavádza podľa Andreja Doležala aj moderné technológie v záujme dynamického rýchlostného obmedzenia na viacerých cestách. Stalo sa tak za účelom obmedzenia mimoriadnych udalostí na úseku diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce, kde sa opakovali hromadné dopravné nehody. V súčasnosti sa realizuje podľa rezortu dopravy aj výstavba dopravných zariadení na diaľnici D1 v intraviláne Bratislavy v úseku medzi mostom Lafranconi a križovatkou Zlaté piesky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #pokuty #objektívna zodpovednosť #prekročenie rýchlosti #dopravné nehody
Články podľa značiek