Povinné poistenie pre elektrokolobežky? Europoslanci tvrdia, že áno!

Poistenie elektrických kolobežiek by malo kryť škody, ktoré ich jazdci spôsobia na majetku alebo zdraví druhej strane. Pôjde teda vlastne o obdobu PZP.

26.06.2021 18:00
debata (3)
Niektorí kolobežkári nerešpektujú žiadne... Foto: TASR/AP
kolobežka, elektrická kolobežka Niektorí kolobežkári nerešpektujú žiadne pravidlá a ohrozujú ostatných.

Iba nedávno sme zverejnili článok o tom, aké povinnosti majú na ceste jazdci na kolobežkách. Zverejnili sme ho aj preto, lebo podľa údajov polície v priebehu piatich dní prišlo k trom vážnym nehodám elektrických kolobežiek s automobilmi.

Vo všetkých prípadoch boli na vine jazdci na kolobežkách, v jednom prípade dokonca išlo o čelnú kolíziu, pri ktorej išiel kolobežkár po ceste v protismere. Prišlo aj k zraneniam, našťastie však žiadna z nich neskončila tragicky.

Podobné situácie riešia prakticky v celej Európe. Iba pred pár dňami zomrela v Paríži turistka z Talianska, ktorú zrazili dve ženy, idúce na elektrickej kolobežke. Žena spadla tak nešťastne, že sa udrela hlavou o vozovku a utrpela zranenia nezlučiteľné so životom.

Európskej komisii ide o to, aby sa obete takýchto nehôd dočkali v každom prípade nejakej finančnej kompenzácie, preto bude pre takéto stroje zavedené povinné poistenie, kryjúce škody, spôsobené druhej strane, teda vlastne klasické PZP.

Otázkou však bolo, na koho by sa malo vzťahovať. Pôvodný návrh Európskej komisie bol pomerne nekompromisný a vzťahoval sa prakticky na všetko, čo môže po cestách jazdiť s využitím nejakého druhu motorizovaného pohonu, teda napríklad aj na elektrické bicykle alebo malé záhradné traktory.

kolobežka Čítajte viac Toto je 8 pravidiel, o ktorých kolobežkári často ani netušia. Vodiči sú "na prášky"

Napokon sa našlo kompromisné riešenie, takéto povinné poistenie by sa malo zaviesť pre „ťažké a rýchle“ kolobežky a samohybné stroje na štýl segwayov. „Rýchle“ pritom znamená elektrické kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 25 km/h alebo s maximálnou rýchlosťou nad 14 km/h v prípade, ak ich hmotnosť presiahne 25 kg. Takých veľa nejazdí.

Tie budú musieť byť po schválení smernice povinne poistené, na elektrobicykle a záhradnú technika sa táto povinnosť nevzťahuje. To však neznamená, že jednotlivé členské štáty EÚ nebudú môcť ísť nad jej rámec a požadovať v rámci jej zavedenia do vlastnej legislatívny aj povinné poistenie elektrobicyklov.

Situácia však nie je akútna, keďže v Únii všetko trvá dlho. Schválenú smernicu ešte musí potvrdiť Európsky parlament a Európska rada. Následne budú mať všetky štáty približne dva roky na to, aby ju zaviedli do vlastnej lokálnej legislatívy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kolobežky #elektrické kolobežky #elektrokolobežka #nehoda kolobežky
Články podľa značiek