Tesla postaví v Číne ‘elektrickú Hodvábnu cestu‘. Bude mať 5 000 km

Americký výrobca elektromobilov predstavil plány na vybudovanie siete nabíjacích staníc v Číne. Na úseku od východu na západ krajiny dlhom neuveriteľných 5 000 kilometrov vznikne 27 Superchargerov.

29.06.2021 14:00
debata (6)
Nabíjacie stanice na trase dlhej viac ako 5 000... Foto: Tesla
Tesla - elektrická Hodvábna cesta Nabíjacie stanice na trase dlhej viac ako 5 000 km by mali byť k dispozícii každých 100 až 300 km.
Trasa kopíruje legendárnu Hodvábna cestu a mala by byť najdlhšou trasou s dobíjacími stanicami na svete. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Zariadenia sú zásadné, ak sa majú elektrická auta presadiť. Obavy z dojazdu elektromobilov sú totiž jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia nechcú vymeniť auto s benzínovým motorom za elektromobil. wall-box enyaq Čítajte viac Koľko stojí nabíjanie elektrickej Škody v Chorvátsku či Rakúsku? Tu je odpoveď

Trasa s nabíjacími stanicami bude zahŕňať deväť miest. Začína sa na východe v pobrežnom meste Čou-šan a skončí na západe pri hraniciach s Kazachstanom v meste Korgas. Voľne tak kopíruje trasu Hodvábnej cesty. Vodiči elektromobilov budú môcť cestovať k rôznym turistickým atrakciám bez obáv z toho, že ich auto bude bez energie. Ak Tesla postaví 27 staníc so Superchargermi, znamená to, že príležitosť na rýchle nabíjanie bude približne každých 185 km.

Antik Multi Wall-Box Čítajte viac Slováci predstavili solárne nabíjacie stanice pre zdieľanú dopravu

Prečo sa Tesla v Číne tak angažuje, je jasné. Táto krajina je najväčším svetovým trhom s elektromobilmi a pre Teslu ide

o kľúčový trh. V Šanghaji vlani otvorila svoju Gigafactory a mesačne predáva v Číne tisíce áut. Tesla už v Číne vybudovala približne 840 nabíjajúcich staníc a viac ako 65 000 nabíjacích stĺpov vo viac ako 310 mestách. Teraz bude mať pozdĺž Hodvábnej cesty dobíjaciu stanicu každých 100 až 300 kilometrov.

Tesla S - 2021 Čítajte viac Tesla S Plaid: Neuveriteľné, toto rodinné auto dá stovku za 2,1 s!

Pri dobrých poveternostných podmienkach tak budú môcť vodiči po 15 minútach nabíjania prejsť až 250 kilometrov. Rozhodnutie o vytvorení siete nabíjacích staníc môže tiež byť snahou Tesly o zlepšenie svojho imidžu v Číne. Ten v posledných mesiacoch utrpel, keď niektoré autá Tesly boli z bezpečnostných dôvodov zakázané vo vojenských komplexoch a po proteste nespokojného zákazníka na aprílovom autosalóne v Šanghaji.

Podľa údajov čínskeho zväzu predajcov osobných áut odbyt vozidiel Tesla v máji silne rástol. Minulý mesiac sa veľkoobchodný predaj jej elektromobilov vyrobených v Číne zvýšil na 33 463 z aprílových 25 845 kusov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Tesla #Hodvábna cesta #nabíjacie stanice
Články podľa značiek