Daimler sa zbaví nákladných áut. Je to potvrdené

Začiatkom februára Daimler oznámil, že sa nielen premenuje, ale zároveň rozdelí na dve samostatné spoločnosti oddelením divízie nákladných áut a autobusov. Zámer uskutoční už tento rok.

30.06.2021 12:00
debata
Spoločnosť Daimler sa nielen rozdeľuje na dve... Foto: Daimler
Daimler Spoločnosť Daimler sa nielen rozdeľuje na dve samostatné firmy, ale navyše sa aj premenuje.

Podľa predstaviteľov Daimleru rozdelenie firmy poskytne obom častiam možnosť fungovať pružnejšie. Daimler sa zároveň premenuje na Mercedes-Benz, čiže bude niesť meno svojich luxusných automobilov. Druhou spoločnosťou, ktorá sa uvedie na burzu, bude Damiler Truck. Spoločnosť uviedla, že významný väčšinový podiel v podnikaní zameranom na výrobu nákladných áut sa rozdelí medzi terajších akcionárov.

Podľa šéfa Daimleru Olu Källeniusa je rozdelenie nevyhnutné aj preto, lebo obe divízie pracovali v odlišných sférach s úplne inými pravidlami a absolútne rozdielnymi cieľovými skupinami. „Mercedes-Benz je najhodnotnejšia značka luxusných automobilov, zatiaľčo spoločnosť Daimler Truck poskytuje zákazníkom skôr špičkové dopravné riešenia a služby,“ uviedol Källenius.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid Čítajte viac Šéf Daimleru bráni plug-in hybridy pred kritikou ‘zelených‘

Daimler pred pár dňami potvrdil, že zámer platí, časový harmonogram rozdelenia dodržiava a predaj divízie nákladných vozidiel Daimler Truck sa uskutoční do konca roka. „Striktne dodržiavame plán podrobnej prípravy na tento komplexný projekt a do konca tohto roka hodláme Daimler Truck uviesť na burzu ako nezávislú firmu,“ potvrdil finančný śéf koncernu Harald Wilhelm pre týždenník Automobilwoche. „Sme presvedčení o logike a výhodách plánovanej reorganizácie Daimleru a predaja Daimler Truck.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daimler #Daimler truck #Ola Källenius
Články podľa značiek