Dacia má nového šéfa dizajnu. Prišiel z Aston Martinu!

Kým bývalý šéfdizajnér Seatu Alejandro Mesonero-Romanos sa cítil vymenovaním do funkcie šéfa dizajnu Dacie ponížený, tomu novému to neprekáža. A to pracoval 13 rokov pre značku snov – Aston Martin.

01.07.2021 16:00
debata (1)
Miles Nürnberger prichádza do Dacie z tej... Foto: Aston Martin
Dacia - Miles Nürnberger šéfdizajnér Miles Nürnberger prichádza do Dacie z tej najmenej pravdepodobnej automobilky. Trinásť rokov pracoval pre Aston Martin. No jeho kariéra je spojená aj s Lincolnom, Citroënom a Peugeotom.

Je to len pár týždňov, čo obletela svet správa o odchode šéfdizajnéra Dacie Alejandra Mesonera-Romanosa. Ten pobudol vo svojej funkcii ani nie rok a náhle si zbalil kufre. Bývalý šéfdizajnér Seatu sa totiž po prechode do skupiny Renault, spolu so súčasným šéfom automobilky Luca de Meom, cítil vymenovaním do funkcie šéfa dizajnu rumunskej značky asi ponížený. A tak keď prišla ponuka z Alfa Romeo, ktoré patrí konkurenčnému koncernu Stellantis, neváhal. Otázkou ostávalo, kto sa postará o tvary budúcich Dacií. A dnes tu máme rozuzlenie. Je pomerne prekvapujúce.

Dacia Duster - 2021 Čítajte viac Dacia Duster: Rumunský ‘trhák‘ je po plastike. Ponúka viac pohodlia a nižšiu spotrebu

Na čelo dizajnérov Dacie sa postaví Miles Nürnberger, ktorý celých 13 rokov pracoval pre britský Aston Martin. Jeho rukopis je viditeľný na prvom SUV DBX, hyperšporte Valkyrie, elektrickom koncepte Lagonda Vision EV, sériovom kupé DB11 a tiež na unikátnom Aston Martine V12 Speedster, ktorého základom bol Vantage. Zdalo by sa, že po takejto práci snov je prestup do dresu lowcostovej Dacie priam pádom z mrakodrapu, ale Nürnberger si to zjavne nemyslí. Nastúpiť by mal od 1. septembra. A pred sebou bude mať dosť práce.

Dacia Bigster Concept - 2021 Čítajte viac Dacia mení vizuálnu identitu . No nie svoju DNA

Dacia pripravuje nielen nový Duster, nový 7-miestny model Bigster, ale aj dve ďalšie, zatiaľ utajované novinky. Niektoré z nich sú už síce vo vysokom štádiu rozpracovania, ale ešte stále im je možné vtlačiť pečať. Prvky, ktoré navrhol na koncepte Bigster Mesonero-Romanos vrátane nového loga, evokujúce písmena D a C, však už novým Daciam ostanú. Nürnbergerova kariéra je pomerne pestrá. Ešte pred príchodom do Aston Martinu v roku 2008 pôsobil medzi rokmi 2000 až 2003 pre najluxusnejšiu značku koncernu Ford – Lincoln. A od roku 2007 zas pre Peugeot a Citroën.

Dacia Duster - nezávislý facelift 2021 Čítajte viac Dacia Duster: Čo by ste povedali na takýto facelift?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Dacia #dizajn #Miles Nürnberger
Články podľa značiek