VW ID.Buzz: Je toto nový ‘Samba Bus‘? Na retro nevyzerá

Premiéra reinkarnovaného Volkswagenu Transporter, prezývaného tiež Samba Bus, sa blíži. Automobilke sa ho darí zatiaľ tajiť. Toto sú pravdepodobne prvé snímky dlhoočakávanej novinky s hippies históriou. Samozrejme, zatiaľ v kamufláži.

01.07.2021 18:00
debata
Prvé snímky zamaskovaného Volkswagenu ID.Buzz... Foto: Twitter
VW ID.Buzz - predprodukčný prototyp 2021 Prvé snímky zamaskovaného Volkswagenu ID.Buzz naznačujú, že dizajn nebude taký retro, ako naznačovali pôvodné štúdie.

Príchod nástupcu legendárneho Volkswagenu Microbus je priam nekonečný. Začalo sa to už v roku 2001, keď na autosalóne v Detroite predstavil Volkswagen štúdiu Microbus Concept. Trvalo ďalších desať rokov, kým sa objavila druhá štúdia na túto tému, tentoraz s názvom Bulli Concept, vybavená čisto elektrickým pohonom. A nasledovali ďalšie dva koncepty – Budd-e z roku 2016 a ID.Buzz z roku 2017. Sériová novinka si totiž musela počkať na elektrickú platformu MEB, s ktorou vyrukoval ako prvou len vlani na jeseň prvý elektrický Volkswagen novej generácie ID.3 a neskôr ID.4. Premiéra je naplánovaná na budúci rok.

VW Polo GTI - 2021 Čítajte viac VW Polo GTI: Ostrá verzia sa predvádza na prvej skici. Motor tají

Nemeckej automobilke sa zatiaľ reinkarnovanú legendu darí dobre strážiť. Nik ju nevidel a na sociálne siete neunikli žiadne relevantné snímky. Techniku totiž VW overoval na mulách s karosériu bežného Transportera. Až teraz sa na twitterovom účte Cole Marzen objavili dve fotografie auta, ktoré by mohlo byť predprodukčným ID.Buzzom. Veď automobilka ho už usilovne testuje. Jeho karoséria je pokrytá kamuflážou, takže veľa nevidieť. V každom prípade sa zdá, že finálna verzia nebude štylizovaná tak retro, ako naznačovali koncepty a tiež nedávna oficiálna skica. Podobá sa skôr na elektrický derivát nového Multivanu T7.

Skôr to vyzerá len na elektrický derivát nového... Foto: Twitter
VW ID.Buzz - predprodukčný prototyp 2021 Skôr to vyzerá len na elektrický derivát nového Multivanu T7, ktorý sa predstavil len pred pár týždňami.

Túto domnienku podporuje aj fakt, že ID.Buzz vyvíjala, podobne ako Multivan, ktorý v ponuke zastúpi zároveň pôvodný Sharan, divízia úžitkových vozidiel Volkswagenu. Takže fanúšikovia pôvodného Microbusu T1, prezývaného za Atlantikom aj Samba Bus, nebudú asi nadšení. Hippies dizajn s najväčšou pravdepodobnosťou nedorazí. A modernejší bude aj z iného dôvodu. ID.Buzz má byť totiž prekvapivo prvým koncernovým modelom vybaveným autonómnym riadením!

VW ID.6 - 2021 Čítajte viac VW ID.6: Tretí elektromobil odvezie 7 cestujúcich. Zatiaľ Číňanov

„V tomto roku uskutočníme v Nemecku prvýkrát testy, počas ktorých bude použitý budúci ID.Buzz vybavený systémom autonómneho riadenia od spoločnosti Argo AI,“ uviedol Christian Senger, šéf divízie autonómneho riadenia. A dodal: „Naším cieľom je vyvinúť koncept zdieľanej a spoločnej jazdy podobný tomu, čo dnes ponúka služba Moia.“ Autonómne riadenie však pravdepodobne nedorazí hneď v úvode, ale až v priebehu životného cyklu novinky. A ako naznačuje Senger, využijú ho najmä vozidlá pre zdielanú dopravu. A kedy elektrický ID.Buzz konečne uvidíme na výrobných linkách? Malo by to byť na budúci rok, teda neuveriteľných 22 rokov od štúdie Microbus Concept.

VW ID. Buzz - skica 2021 Čítajte viac VW ID. Buzz: Prvým autonómnym autom koncernu bude MPV!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Transporter #VW T1 #VW ID.Buzz
Články podľa značiek