Škoda Superb: Štvrtá generácia bude. A šéf Schäfer nevylúčil ani RS!

Štvrtá generácia Škody Superb dorazí na trh v roku 2023. Vyrábať sa bude spolu s Passatom v Bratislave. Najväčším prekvapením je však verzia RS, ktorú šéf Škody Thomas Schäfer síce nepotvrdil, ale ani nevylúčil.

02.07.2021 16:00
debata
Nová generácia Superbu príde v oboch... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2015 Nová generácia Superbu príde v oboch karosárskych variantoch. A možno aj ako ostré RS. Pravdepodobne s plug-in hybridným ústrojenstvom. Len tak sa môže zmestiť do emisného koša automobilky. (ilustračná snímka)

Klasickým autám sa dnes príliš nedarí. Žezlo prevzali stále populárnejšie SUV. Tak napríklad v máji bol ich podiel na európskom trhu neuveriteľných 45 %. Množstvo automobiliek tak váha, či vôbec prísť s ďalšou generáciou sedanov. Peugeot to vyriešil transformáciou modelu 508 na 4-dverové kupé, Citroën predviedol nové C5 ako crossover a Ford chystá čosi podobné s Mondeom. Dokonca aj z Passatu zostane do budúcna už len kombi. Tento segment jednoducho ovládajú už len prémiové značky a tie mainstreamové ho opúšťajú. Škoda Superb je však výnimkou. Superbu sa stále darí, iste aj vďaka skvelému dizajnu z pera Jozefa Kabaňa.

Škoda Tudor Concept - 2002 Čítajte viac Škoda Tudor: ‘Superb Coupé‘ nemal šancu. Bol vraj príliš krásny

Tretia generácia je na trhu od roku 2015 a s odbytom nemá najmenšie problémy. S výnimkou vlaňajšieho pandemického roku predstavovali jeho európske registrácie od 67 500 do 85 000 kusov. To je neporovnateľne viac, než si zaknihoval Superb prvej a druhej generácie. Záujem oň navyše zvýšila nedávna modernizácia. Tešiť sa tak môže na ďalšiu generáciu, naplánovanú na rok 2023. Mimochodom, vyrábať sa bude spolu s Passatom Variant na linkách bratislavského závodu Volkswagenu. A hoci nás od tejto chvíle delia ešte dva roky, šéf Škody Thomas Schäfer už pustil do sveta pár informácií.

VW Passat - Emden produkcia Čítajte viac ‘Krádež‘ Superbu je potvrdená. Vyrábať ho budú s Passatom v Bratislave

Na rozdiel od Passatu si Superb zachová obe karosárske varianty, liftback a kombi, čo je nepochybne veľká výhoda. A dokonca nie je vylúčená ani premiérová verzia RS, ktorá by sa pridala k Octavii RS a Kodiaqu RS. Ako vieme, Fabia RS ďalšiu šancu nedostane. Príchod veľkej ostrej škodovky je však závislý od záujmu. Ten Škoda otestuje konceptom, ktorý by sa mohol objaviť budúci rok. Ak budú reakcie pozitívne, RS by malo nasledovať za bežnými verziami o rok neskôr, teda v roku 2024. Motorizácia je zatiaľ hádankou, no s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o plug-in hybrid, ktorý bude schopný poskytnúť dostatok výkonu aj splniť emisné normy.

Škoda Superb 4x4 147 kW (2021) Čítajte viac Test: Škoda Superb TDI 4x4 147 kW má ‘nekonečný‘ dojazd

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #Škoda Superb RS
Články podľa značiek