Geniálna prestavba: Dacia Dokker ako karavan!

Španielsky Camperiz ponúku naozaj premyslenú prestavbu Dacie na obytné auto už za niečo vyše 5-tisíc eur. Keď k nej prirátate cenu naftového Dokkeru, stále ste na cene približne 17-tisíc eur. To je na nové obytné auto priam smiešna suma.

02.07.2021 20:00
debata
Dacia Dokker Camperiz je naozaj praktická a... Foto: Camperiz.com
Dacia Dokker Camperiz Dacia Dokker Camperiz je naozaj praktická a premyslená prestavba, pracujúca s priestorom naozaj efektívne.

Karavany a rôzne obytné úpravy áut sú dnes v móde a užiť si ich možno hlavne v lete. Už na budúci týždeň v nedeľu si budete môcť prečítať test jedného z dvoch áut, ktoré sa v tomto smere stali u nás legendami – Mercedesu Marco Polo, s ktorým sme strávili pár dni a nocí v kempoch.

Nie je však úplne lacné, začína niekde na hranici 70-tisíc eur a jeho cena môže stúpať pomerne vysoko, až k šesťcifernej hranici. Druhým z legendárnych obytných áut je Volkswagen California, ktorý pre zmenu otestujeme už o pár dní. Je to obytné auto, postavené na základe Multivanu a tiež nepatrí k najlacnejším.

Takto máte vzadu vo výsuvnom module malé... Foto: Camperiz.com
Dacia Dokker Camperiz Takto máte vzadu vo výsuvnom module malé umývadlo a nádržna vodu. Samozrejme, sú zakrytované, túto fotku sme volili, aby bolo lepšie vidno ich uloženie.

Ale obytné auto môže mať aj cenu, ktorá ho robí prístupným oveľa väčšiemu počtu ľudí. Takým je napríklad táto skvelá nadstavba španielskej spoločnosti Camperiz. Vďaka nej môžete mať fakt dobre vybavené obytné auto už v cene pod 20 tisíc eur. V nej nie je len prestavba, ale aj samotné auto, teda nová Dacia Dokker.

Ak ju už máte, tak za jeho prestavbu zaplatíte sumu, začínajúcu pod hranicou 5 400 eur. Za základ obytného auta by sme v prípade Dokkeru volili diesel, konkrétne verziu s motorom 1,5 dCi s výkonom 70 kW. Tú u nás kúpite už za 11 640 eur. Ak k tomu prirátame základnú cenu nadstavby, môžete mať obytné auto s úsporným naftovým motorom už približne za 17-tisíc eur.

Takto sa vyspíte vnútri, ak nechcete strešný stan. Foto: Camperiz.com
Dacia Dokker Camperiz Takto sa vyspíte vnútri, ak nechcete strešný stan.

„Základ“ v tomto prípade znamená zadný modul s nerezovým umývadlom a automatickou batériou, vnútorné úložné priestory s objemom 42 a 25 litrov, 20-litrovú nádrž na čistú vodu s objemom 20 litrov a 10-litrovú na špinavú, vodné čerpadlo, vonkajšiu sprchu a prenosný plynový sporák. Ďalej je v tejto cene 30-litrová chladnička, pomocná batéria, 12-voltová zásuvka. A auSN sloty vzadu, výsuvný vonkajší stôl, LED svetlo vzadu nad spacou plochou s odnímateľnými matracmi a prídavná tepelná izolácia.

Strešný stan je príplatkový, nie lacný, ale je... Foto: Camperiz.com
Dacia Dokker Camperiz Strešný stan je príplatkový, nie lacný, ale je to super vec.

Z príplatkovej výbavy by sme si my vybrali ešte napríklad z boku vysúvateľnú markízu za 489 eur, chemické WC za stovku, menič 150W/230V za 78 eur a podľa toho, na čo by sme auto chceli hlavne využívať, by sme ešte vážne uvažovali o strešnom stane. Vďaka nemu možno získať množstvo miesta na batožinu a z vlastných skúseností môžeme potvrdiť, že pocit, keď po celodennej jazde v zlom počasí a zlom teréne zastavíte a o tri minúty už môžete byť v spacáku v rozloženom stane, je na nezaplatenie.

Dacia Dokker Camperiz
Dacia Dokker Camperiz
+19Dacia Dokker Camperiz

Strešný stan je ale už je drahší, dáte zaň 2 395 eur. Takže, ak odrátame cenu auta, môžete mať kompletnú úpravu na obytné auto 5385 eur, s „našou príplatkovou výbavou" za 6 061 eur a keď k tomu prirátate aj strešný stan, čo je skvelá vec, vyjde vás prestavba na 8 456 eur.

Ak sa vrátime k slovenskej cene silnejšieho naftového Dokkeru, skvele vybavené obytné auto môžete mať z neho už v cene 20-tisíc eur – a o tam rátame aj ten strešný stan. Komfort je síce oproti Marco Polu nižší, no ak vezmeme do úvahy cenu testovanej verzie obytného mercedesu, tak zaň by ste si kúpili päť takýchto Dokkerov – aj s uvedenou nadštandardnou výbavou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karavan #Dacia Dokker #obytné auto #prestavba auta #Camperiz
Články podľa značiek