Musk má ďalší problém. Jeho "supertesla" začala horieť po troch dňoch

Majiteľovi jeho supervýkonný S Plaid zhorel tri dni po kúpe. Bol ním jeden z významných akcionárov Tesly, ktorý sa navyše z auta dostal kvôli zablokovaným dverám na poslednú chvíľu.

06.07.2021 14:00
Tesla S Plaid, požiar Foto:
Novému majiteľovi a významnému akcionárovi Tesly zhorela jeho exkluzívna Tesla S Plaid počas jazdy, pri požiari sa navyše zablokovali dvere.
debata (13)

Tesla Model S Plaid je výnimočný, stálle je to rodinný sedan, avšak s parametrami hyperšportu. A to bez preháňania, posúďte sami: S Plaid vychádza z modelového roku 2021 a pretorovnako ako on dostal úplne prepracovanú prednú časť, nové svetlá, novú palubnú dosku s horizontálnym 17-palcovým displejom a futuristický „polovolant“. Má však oproti nemu jedno nezanedbateľné vylepšenie.

Takto vyzerá Tesla S Plaid v plnej kráse. Foto: Tesla
Tesla S Plaid - 2021 Takto vyzerá Tesla S Plaid v plnej kráse.

Tým sú tri elektromotory, z ktorých dva sú vzadu a jeden na prednej náprave. Spolu dávajú v rodinnom sedane výkon, ktorým zahanbia väčšinu superšportov – 1 020 koní. Aj vďaka nim zvládne S Plaid stovku za fascinujúcich 2,1 sekundy a maximálku má 322 km/h. A dojazdom tiež prekonáva väčšinu elektrických konkurentov, mal by byť takmer 630 kilometrov. Šéf Tesly Elon Musk navyše označil na prezentácii v kalifornskom Fremonte nový model S Plaid za "rýchlejší než akékoľvek porsche a bezpečnejšie než akékoľvek volvo“.

Jeden z jeho prvých nových majiteľov má však na to v súčasnosti úplne iný názor. Výnimočný a superbezpečný S Plaid za 130-tisíc dolárov mu totiž počas jazdy zhorel do tla tri dni potom, ako si ho kúpil. A to ešte môže hovoriť o šťastí, pretože auto nielen počas jazdy vzbĺklo, ale zároveň sa zablokoval elektronický systém otvárania dverí, takže majiteľ sa z neho dostal naozaj na poslednú chvíľu a s použitím násilia. Požiar sa navyše po celom aute rozšíril mimoriadne rýchlo.

Požiar novej exkluzívnej Tesly S Plaid
Požiar novej exkluzívnej Tesly S Plaid
+3Požiar novej exkluzívnej Tesly S Plaid

Meno majiteľa auta najskôr nebolo známe, no aktuálne rôzne zdroje, vrátane agentúry Bloomberg, uvádzajú, že ním je významný americký podnikateľ Bart Smith, ktorého spoločnosť vlastní akcie Tesly v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Jeho právny zástupca uviedol, že majiteľ auta je týmto zážitkom tak otrasený, že bude požadovať zahájenie vyšetrovania, ktoré by malo odhaliť jednoznačnú príčinu vznietenia auta a dovtedy budú trvať na odstavení všetkých vyrobených kusov.

K prípadu sa už ústami svojho hovorcu vyjadril aj americký Národný úrad pre bezpečnosť premávky. Ten vyhlásil, že je už v kontakte s majiteľom auta a aj výrobcom a prípadom sa bude zaoberať. Ak vyšetrovanie zistí systémovú poruchu, potom „podnikne všetky opatrenia potrebné na zachovanie bezpečnosti amerických občanov.“ Teslu a jej šéfa Elona Muska situácia evidentne zaskočila, pretože sa k nej nijako nevyjadril ani tri dni po požiari.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model S #Tesla S Plaid #požiar auta #požiar Tesly
Články podľa značiek