Tesla opäť exceluje. V druhom štvrťroku predala cez 200 000 áut!

Kým väčšina automobiliek bojuje s klesajúcim odbytom, americká Tesla láme nové rekordy. Ešte nikdy nevyrobila a nepredala za tri mesiace toľko áut.

08.07.2021 16:00
Tesla - výroba v Číne Foto:
Elon Musk sa síce tiež obáva rizík čipovej krízy, no jeho automobilke sa zatiaľ darí zvyšovať produkciu na rekordné úrovne.
debata (2)

Americký výrobca elektromobilov Tesla v druhom štvrťroku ďalej zvyšoval odbyt, ktorý posunul na ďalší rekord. Oznámil, že zákazníkom dodal 201 250 vozidiel, čím prekonal výsledky z prvého štvrťroku, keď ich dodal 184 800 kusov. Tesla tiež prekonala očakávania analytikov, hoci jej generálny riaditeľ Elon Musk varoval pred nedostatkom čipov a surovín, ktoré môžu mať negatívny vplyv na produkciu.

Tesla - elektrická Hodvábna cesta Čítajte viac Tesla postaví v Číne ‘elektrickú Hodvábnu cestu‘. Bude mať 5 000 km

Je to prvýkrát, keď odbyt Tesly prekročil hranicu 200 000 vozidiel. Analytici podľa spoločnosti Refinitiv čakali, že firma dodá 200 258 áut. V porovnaní s vlaňajším druhým štvrťrokom, keď predaj áut na celom svete negatívne ovplyvnila pandémia, sa predaj viac ako zdvojnásobil. Celkový odbyt drahších modelov S a X sa za apríl až jún znížil na 1 890 z 2 020 kusov v predchádzajúcom štvrťroku. Tento pokles ale vykompenzoval rast predaja lacnejších modelov 3 a Y, ktorých Tesla predala 199 360.

Tesla S - 2021 Čítajte viac Tesla S Plaid: Neuveriteľné, toto rodinné auto dá stovku za 2,1 s!

Celková výroba tak vzrástla v druhom štvrťroku oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 14 % na rekordných 206 241 vozidiel. Väčšinu tvorili Tesly 3 a Y. Tesla je teraz s veľkým náskokom najhodnotnejšou automobilovou spoločnosťou na svete. Objem jej produkcie však predstavuje iba zlomok v porovnaní s výrobou popredných tradičných automobiliek, ako je napríklad nemecký koncern Volkswagen, japonská Toyota alebo americký General Motors.

Tesla S Plaid - 2021 Čítajte viac Tesla S: Jej futuristický volant je ešte horší, ako si myslíte

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba #Tesla
Články podľa značiek