Nemecké automobilky dostali miliardovú pokutu. Tajne brzdili vývoj!

Ide o vôbec prvú "megapokutu", ktorá nebola udelená za cenový kartel, ale za zámerné brzdenie technologického vývoja. Dostali ju Daimler, BMW a koncern Volkswagen. Daimler platiť nemusí, lebo dohodu odhalil.

09.07.2021 20:00
KBA - emisie NOx Foto:
VW, Daimler a BMW vraj uzavreli tajnú dohodu o spoločnom postupe pri brzdení vývoja technológií na znižovanie emisií dusíka.
debata (18)

Európska únia (EÚ) vo štvrtok udelila pokuty v celkovej výške 875 miliónov eur hlavným nemeckým výrobcom automobilov za dohodu o obmedzení vývoja a zavádzania systémov kontroly emisií v automobiloch.

Európska komisia vo štvrtok uviedla, že nemecké automobilky – Daimler, BMW a Volkswagen (VW) vrátane jeho dcérskych spoločností Audi a Porsche, porušili protimonopolné pravidlá bloku, keď sa dohodli na technickom vývoji v oblasti čistenia oxidov dusíka. Daimler však nedostal pokutu, pretože odhalil existenciu kartelu. Tento prípad však nesúvisel priamo s emisným škandálom Volkswagenu s názvom dieselgate. Tento prípad nesúvisí priamo s emisným škandálom Volkswagenu. označovaný ako dieselgate.

Emisie výfukových plynov - meranie Čítajte viac Francúzske úrady obvinili z podvodov Renault aj Peugeot! Ide opäť o emisie

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová skonštatovala, že hoci tieto spoločnosti majú technológiu na zníženie škodlivých emisií viac, ako stanovujú limity EÚ, nevyužili jej plný potenciál a odopreli spotrebiteľom možnosť kúpiť si menej znečisťujúce automobily.

„Továrne si medzi sebou navzájom konkurujú, aj pokiaľ ide o znižovanie emisií z automobilov,“ uviedla Vestagerová, podľa ktorej sa však títo výrobcovia zámerne vyhýbali vzájomnej konkurencii v tejto oblasti. Označila pritom ich konanie za nezákonné. Ide o prvý prípad, keď Komisia uložila pokuty za tajnú dohodu o brzdení využívania technického rozvoja, nie za tradičnejší cenový kartel.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #BMW #VW #emisie #kartel #Daimler #pokuta pre automobilky
Články podľa značiek