Kontajnerové domy už neprekvapia. Slováci však vyrábajú kontajnerové letiská!

V Banskej Bystrici vznikajú unikátne kontajnerové riešenia, ktoré využívajú krajiny z celého sveta. Patria k nim aj mobilné letiská. Možno ich rozložiť prakticky kdekoľvek.

09.07.2021 14:00
MSM kontajnerové letisko Foto:
MSM kontajnerové letisko možno inštalovať kdekoľvek, kde je vhodný terén.
debata

Unikátne mobilné kontajnerové letiská vyrába MSM Banská Bystrica, čo je dcérska spoločnosť dubnickej zbrojovky MSM Group, patriacej do holdingu Czechoslovak Group. Dokážu na nich pristáť lietadlá aj vrtuľníky a možno ich relatívne rýchlo „rozložiť“ prakticky kdekoľvek, kde je vyhovujúci terén.

Riešenie pozostáva z viacerých modulov, ktoré zahŕňajú mobilnú vežu na riadenie letovej prevádzky, mobilný heliport, vzletovú a pristávaciu dráhu, komunikačný, navigačný a informačný systém, jeho súčasťou môžu byť kancelárske, oddychové, sociálne a ubytovacie zariadenie, ale aj systém objektovej a fyzickej bezpečnosti.

MSM kontajnerové letisko
MSM kontajnerové letisko
+5MSM kontajnerové letisko

Práve mobilná riadiaca veža je spomedzi celého riešenia rýdzo slovenským unikátom, vyrábaným Slovákmi. „Vyrábame ju v troch štandardizovaných verziách. V zloženom stave sa zmestí do dopravného lietadla C-130J Hercules, takže môže byť použitá nielen v civilnom segmente, ale aj vo vojenskom letectve,“ vysvetľuje Michal Dojčan zo spoločnosti MSM.

Mobilné riadiace veže slúžia na navigáciu a riadenie letovej prevádzky v provizórnych vzdušných pruhoch, v prípade častého striedania vzdušných pruhov, keď nie je efektívne stavať pevnú riadiacu vežu a slúžia tiež ako núdzové riešenie pri rozbití alebo poškodení hlavnej pevnej riadiacej veže. Ovládacia veža je balisticky odolná, jej prierez možno zmenšiť tak, aby sa dala preprapraviť aj letecky.

Navigácia je možná pre rôzne lietadlá v závislosti od inštalovaného vybavenia, dostupných radarov a systémov na prepojenie a interoperabilitu riadenia letovej prevádzky. Veža, ktorú možnoprepraviť lietadlom Hercules C-130 má na výšku bez antény viac než 8 metrov, váži vyše 14 ton, no možno ju celú rozložiť tak, že sa dá transportovať nielen lietadlom ale aj po zemi pomocou špeciálneho prívesu.

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #MSM GROUP #kontajnerové letisko #mobilné letisko #riadiaca veža
Články podľa značiek