Volvo XC60: Nová generácia už len na batérie

Aj švédske Volvo patrí k automobilkám, ktoré veria batériovým elektromobilom. Čisto elektrickej budúcnosti sa nevyhne ani jeho populárne SUV XC60. Dostane navyše batérie novej generácie.

13.07.2021 14:00
debata
Volvo XC60 je vôbec najúspešnejším modelom... Foto: Volvo
Volvo - elektrická platforma Volvo XC60 je vôbec najúspešnejším modelom švédskej automobilky. Od roku 2026 bude však jazdiť už len na batérie.

Volvo má síce v ponuke zatiaľ len jeden čistý elektromobil, SUV XC40 a jeho kupé verziu C40, no napriek tomu patrí k priekopníkom elektromobility. Už dávno vyradilo z ponuke väčšie ako dvojlitrové 4-valcové motory, diesle a vrhlo sa na hybridy či plug-in hybridy. Už v roku 2025 majú až 50 % jeho predajov tvoriť elektrifikované verzie, medzi nimi aj čisté elektromobily a v roku 2030 už len elektromobily. Takže neprekvapí, že Volvo začína s veľkou elektrickou ofenzívou. Čoskoro sa dotkne aj novej generácie populárneho SUV XC60, vôbec najpredávanejšieho Vola, ktoré len nedávno absolvovalo facelift.

Volvo Recharge Concept - 2021 Čítajte viac Volvo Recharge Concept: Toto je švédska elektrická budúcnosť

Volvo totiž oznámilo, že nové XC60 bude čisto elektrické. Žiadne bližšie informácie síce neuviedlo, ale vieme, že bude prvým Volvom vybaveným novou generáciou akumulátorov, ktoré budú vznikať v novom spoločnom podniku Northvolt. Obe spoločnosti sa kvôli výrobe udržateľnejšieho typu akumulátora, ktorý má zaručiť dlhší dojazd a rýchle nabíjanie, dohodli na partnerstve. Švédska batériová fabrika má mať ročnú kapacitu 50 GWh a majú vznikať v uhlíkovo neutrálnom procese. Podnik bude preto napájaný na 100 % čistou energiou. Tak skoro to však nebude. Spustenie produkcie je naplánované na rok 2026. Po XC60 zamieria nové akumulátory do ďalších modelov.

Volvo C40 Recharge - 2021 Čítajte viac Volvo C40 Recharge: Prvé švédske SUV-kupé jazdí na elektrinu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #elektromobily #Volvo XC60
Články podľa značiek