Vo Voderadoch chcú recyklovať 20-tisíc ton batérií ročne

InoBat chce vo Voderadoch batérie vyvíjať, vyrábať a najnovšie aj recyklovať. Uvidíme, či sa im podarí smelé plány naozaj aj uviesť do praxe.

14.07.2021 12:00
debata
InoBat Auto chce na Slovensku nielen vyrábať... Foto: InoBat
inobat, batéria, akumulátor InoBat Auto chce na Slovensku nielen vyrábať unikátne batérie pre elektromobily, ale najnovšie aj vo veľkom recyklovať tie staré.

Inovatívny batériový startup InoBat Auto budí veľkú pozornosť už od minulého roku, keď zverejnil svoje veľkolepé plány na vybudovanie vlastnej batériovej „gigafactory“ vo Voderadoch neďaleko Bratislavy.

A najal si aj skutočne známe osobnosti. Patrí k nim napríklad bývalý šéf Astonu Martin Andy Palmer. Ten svoje rozhodnutie pracovať pre InoBat vysvetlil takto: „Chcel som do svojho portfólia spoločnosť na výrobu batérií.“. „Rozhodol som sa pre InoBat, pretože spolupracuje s kalifornskou spoločnosťou Wildcat Discovery Technologies a využíva ich technológie, zatiaľčo väčšina ostatných európskych batériových spoločností využíva licencované technológie od Kórejcov alebo Číňanov.“

Spoločnosť zatiaľ ukázala prototyp svojej batérie a začiatkom júna aj prázdnu halu, kde chce vybudovať halu na montáž batérií, prispôsobených na mieru podľa požiadaviek klienta. Jej prestavba by mala stáť 50 miliónov eur a ukončiť by ju mali v priebehu druhého kvartálu budúceho roku.

Andy Palmer Čítajte viac Šéf Aston Martinu mieri na Slovensko! Pomôže s ‘gigafactory‘ na východe

V rámci ambicióznych plánov by spoločnosť chcela mať na Slovensku aj výskumné centrum a najnovšie chce investovať 100 miliónov eur do vybudovania recyklačného centra pre vybité použité lítiové batérie z elektromobilov, elektroniky a domácností. Firma už v tejto súvislosti predložila svoj zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Začiatok výstavby avizuje InoBat na prvý kvartál budúceho roka, prevádzka by mohla byť spustená rok nato. Kapacita recyklačnej linky by mala byť 20 000 ton batérií ročne, v zariadení by mohlo pracovať 132 ľudí.

Plány spoločnosti InoBat Auto sú mimoriadne smelé a ambiciózne, sme naozaj zvedaví koľko z nich sa napokon podarí realizovať a či sa naozaj už v budúcom roku dočkáme aspoň spustenia výroby batérií v testovacom režime.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobilita #InoBat Auto #výroba batérií #vývoj batérií #recyklácia batérií
Články podľa značiek